Słodkości warte grzechu. Szarlotka z połówkami jabłek
Przepisy na ciasta z jabłkami są wszędzie i jest ich dużo. Czy to w czasopismach, czy w Internecie każdy z pewnością coś dla siebie znajdzie. Ja od zawsze lubiłam szarlotkę na kruchym cieście. Moja mama przez lata piekła taką szarlotkę i zawsze smakowała rewelacyjnie. Za każdym razem smakowała tak, jakbyśmy ją jedli po raz pierwszy w życiu. Zaskakiwała smakiem i prostotą. Moja szarlotka jest bardzo podobna. Z tą różnicą, że użyłam jabłek przekrojonych jedynie na połowę i przesypanych budyniem waniliowym.
Szarlotka z połówkami jabłek
Składniki na ciasto:
600 g mąki pszennej
300 g zimnego masła
150 g cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 żółtek
Składniki na nadzienie:
2 kg jabłek
100 g drobnego cukru
3 łyżeczki cynamonu
2 opakowania budyniu waniliowego
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Połączyć z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Zrobić wgłębienie po środku, do którego przełożyć zimne masło, śmietanę i żółtka. Posiekać składniki, a następnie wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na 2 części (jedna z części powinna stanowić ¼ całości). Wstawić do lodówki na 30 minut.
Przygotować formę o wymiarach 30 x 20 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i umieścić na dnie formy dopieczenia. Ponakłuwać widelcem.
Cukier przeznaczony na nadzienie wymieszać z cynamonem. Jabłka obrać. Każde przekroić na połowę i wydrążyć gniazda nasienne. Na przygotowanym spodzie układać warstwami połówki jabłek. Każdą warstwę przesypywać cukrem z cynamonem i proszkiem budyniowym.
Pozostałe ciasto wyjąć z lodówki. Cieniutko rozwałkować i ułożyć na jabłkach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec około 50 minut.
Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.