Słodkości warte grzechu. Szarlotka z połówkami jabłek

Opublikowano: 27.08.2012
Autor: Agnieszka_B
Słodkości warte grzechu. Szarlotka z połówkami jabłek
Najlepsza szarlotka pod słońcem. Krucha, z dużą ilością soczystych jabłek. Idealna na co dzień i od święta. Pyszna…

 

 

 

Przepisy na ciasta z jabłkami są wszędzie i jest ich dużo. Czy to w czasopismach, czy w Internecie każdy z pewnością coś dla siebie znajdzie. Ja od zawsze lubiłam szarlotkę na kruchym cieście. Moja mama przez lata piekła taką szarlotkę i zawsze smakowała rewelacyjnie. Za każdym razem smakowała tak, jakbyśmy ją jedli po raz pierwszy w życiu. Zaskakiwała smakiem i prostotą. Moja szarlotka jest bardzo podobna. Z tą różnicą, że użyłam jabłek przekrojonych jedynie na połowę i przesypanych budyniem waniliowym.

 

    

Szarlotka z połówkami jabłek

 

Składniki na ciasto:

600 g mąki pszennej

300 g zimnego masła

150 g cukru pudru

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

6 żółtek

 

Składniki na nadzienie:

2 kg jabłek

100 g drobnego cukru

3 łyżeczki cynamonu

2 opakowania budyniu waniliowego

 

Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia    

 

Mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Połączyć z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Zrobić wgłębienie po środku, do którego przełożyć zimne masło, śmietanę i żółtka. Posiekać składniki, a następnie wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na 2 części (jedna z części powinna stanowić ¼ całości). Wstawić do lodówki na 30 minut.

 

Przygotować formę o wymiarach 30 x 20 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i umieścić na dnie formy dopieczenia. Ponakłuwać widelcem.

 

Cukier przeznaczony na nadzienie wymieszać z cynamonem. Jabłka obrać. Każde przekroić na połowę i wydrążyć gniazda nasienne. Na przygotowanym spodzie układać warstwami połówki jabłek. Każdą warstwę przesypywać cukrem z cynamonem i proszkiem budyniowym.

 

Pozostałe ciasto wyjąć z lodówki. Cieniutko rozwałkować i ułożyć na jabłkach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec około 50 minut.

 

Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

 


prymat