Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkości warte grzechu. Szarlotka

Wychodząc naprzeciw Smakowi tygodnia – jabłkom prażonym (który poniekąd był inspiracją do umieszczenia tego wpisu) muszę przyznać, że szarlotka jest tą słodkością bez której nie wyobrażam sobie jesieni…




Szarlotka jest wyrobem cukierniczym, który swymi korzeniami sięga francuskiego cukiernictwa. Jako wynalazek jest przypisywana Marie-Antoine’owi Carême’owi, który miał stworzyć ciasto o nazwie charlotte russe specjalnie dla cara Aleksandra I.

 

Dziś szarlotka jest prawdziwa królową wśród słodkości. Zwłaszcza teraz, gdy jest sezon na świeże jabłka, które najczęściej są nadzieniem tego ciasta. A gdy nie będzie dostępu do świeżych polskich jabłek chętnie wypróbuję Smak-ową propozycję.

 


Szarlotka z migdałami

 

2 kg jabłek

½ kg mąki pszennej

25 dag margaryny

12 dag cukru kryształu

10 dag migdałów w płatkach

8 dag cukru cynamonowego

5 żółtek

2 łyżki kwaśnej śmietany

łyżeczka proszku do pieczenia

cytryna

 

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Zrobić wgłębienie po środku dodać cukier kryształ, żółtka, śmietanę i margarynę. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części (⅔ ciasta i ⅓). Mniejszą część umieścić w zamrażarce, większą w lodówce.

 

Jabłka obrać, usunąć środki, pokroić na plastry i skropić sokiem z cytryny. Migdały uprażyć na suchej patelni.

 

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wylepić ciastem schłodzonym w lodówce. Ponakłuwać widelcem. Na surowym cieście ułożyć plastry jabłek przesypując je cukrem cynamonowym. Na jabłkach rozsypać uprażone migdały. Na grubych oczkach tarki zetrzeć pozostałe ciasto.

 

Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC. Piec 45 minut.

 

Słodkości warte grzechu. Szarlotka     Słodkości warte grzechu. Szarlotka

 

Słodkości warte grzechu. Szarlotka 

 

 


Waniliowa szarlotka z dodatkiem brzoskwiń

 

1,3 kg jabłek

45 dag mąki pszennej

20 dag margaryny

18 dag cukru kryształu

4 brzoskwinie

4 jajka (osobno żółtka i białka)

4 łyżki śmietany 12%

łyżka ekstraktu waniliowego

łyżeczka sody oczyszczonej

łyżeczka cynamonu

 

 

Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie po środku i dodać pozostałe składniki: 12 dag cukru, śmietanę, margarynę, ekstrakt waniliowy, żółtka i sodę oczyszczoną. Dobrze wyrobić ciasto. 2/3 ciasta owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Pozostałe ciasto umieścić w zamrażarce.


Ciasto wyjąć z lodówki. Wylepić nim dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem.


Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plastry. Do jabłek dodać obrane, wypestkowane i pokrojone brzoskwinie. Wymieszać z cynamonem i 2 dag cukru. Wyłożyć owoce na ciasto.


Ubić sztywną pianę z białek. Cały czas ubijając dodawać pozostały cukier. Pianę wyłożyć na owoce. Wyjąć ciasto z zamrażarki zetrzeć na grubych oczkach tarki. Rozłożyć na wierzchu ciasta.


Piec 35 minut w temperaturze 180ºC.

 

Słodkości warte grzechu. Szarlotka       Słodkości warte grzechu. Szarlotka


Słodkości warte grzechu. Szarlotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak