Słodkości warte grzechu. Szarlotka
Szarlotka jest wyrobem cukierniczym, który swymi korzeniami sięga francuskiego cukiernictwa. Jako wynalazek jest przypisywana Marie-Antoine’owi Carême’owi, który miał stworzyć ciasto o nazwie charlotte russe specjalnie dla cara Aleksandra I.
Dziś szarlotka jest prawdziwa królową wśród słodkości. Zwłaszcza teraz, gdy jest sezon na świeże jabłka, które najczęściej są nadzieniem tego ciasta. A gdy nie będzie dostępu do świeżych polskich jabłek chętnie wypróbuję Smak-ową propozycję.
Szarlotka z migdałami
2 kg jabłek
½ kg mąki pszennej
25 dag margaryny
12 dag cukru kryształu
10 dag migdałów w płatkach
8 dag cukru cynamonowego
5 żółtek
2 łyżki kwaśnej śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
cytryna
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Zrobić wgłębienie po środku dodać cukier kryształ, żółtka, śmietanę i margarynę. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części (⅔ ciasta i ⅓). Mniejszą część umieścić w zamrażarce, większą w lodówce.
Jabłka obrać, usunąć środki, pokroić na plastry i skropić sokiem z cytryny. Migdały uprażyć na suchej patelni.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wylepić ciastem schłodzonym w lodówce. Ponakłuwać widelcem. Na surowym cieście ułożyć plastry jabłek przesypując je cukrem cynamonowym. Na jabłkach rozsypać uprażone migdały. Na grubych oczkach tarki zetrzeć pozostałe ciasto.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC. Piec 45 minut.
Waniliowa szarlotka z dodatkiem brzoskwiń
1,3 kg jabłek
45 dag mąki pszennej
20 dag margaryny
18 dag cukru kryształu
4 brzoskwinie
4 jajka (osobno żółtka i białka)
4 łyżki śmietany 12%
łyżka ekstraktu waniliowego
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka cynamonu
Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie po środku i dodać pozostałe składniki: 12 dag cukru, śmietanę, margarynę, ekstrakt waniliowy, żółtka i sodę oczyszczoną. Dobrze wyrobić ciasto. 2/3 ciasta owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Pozostałe ciasto umieścić w zamrażarce.
Ciasto wyjąć z lodówki. Wylepić nim dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plastry. Do jabłek dodać obrane, wypestkowane i pokrojone brzoskwinie. Wymieszać z cynamonem i 2 dag cukru. Wyłożyć owoce na ciasto.
Ubić sztywną pianę z białek. Cały czas ubijając dodawać pozostały cukier. Pianę wyłożyć na owoce. Wyjąć ciasto z zamrażarki zetrzeć na grubych oczkach tarki. Rozłożyć na wierzchu ciasta.
Piec 35 minut w temperaturze 180ºC.