Serniki należą do moich ulubionych ciast. Do ich przygotowania zawsze używam twarogu w kostkach, który sama mielę. Sernik jest wówczas puszysty i wyjątkowo delikatny w smaku. I co najważniejsze - zawsze się udaje. A tym razem proponuję połączenie sernika z kawowym brownie i jagodami. Może ktoś się skusi…
Sernik z jagodami na kawowym brownie
Kawowe brownie:
80 g gorzkiej czekolady
70 g masła
60 g mąki pszennej
60 g drobnego cukru
50 ml espresso
1 łyżka likieru kawowego
2 jaja
Z podanych powyżej składników przygotować kawowe brownies. W garnuszku umieścić gorzką czekoladę połamaną na kawałki i espresso. Podgrzewać do czasu, aż składniki się połączą (nie gotować). Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać roztrzepane jajka, mąkę pszenną, czekoladowe espresso oraz likier kawowy. Połączyć składniki delikatnie mieszając. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy w kształcie kwadratu o boku około 25 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C na 8 minut. Ostudzić.
Masa serowa:
700 g twarogu półtłustego, zmielonego trzykrotnie
200 g drobnego cukru
300 ml śmietany 30 %
5 jaj (osobno żółtka i białka)
opakowanie budyniu waniliowego
sok wyciśnięty z limonki
Żółtka utrzeć z cukrem niemal do białości. Ucierając mieszadłem miksera na wolnych obrotach dodawać kolejne składniki – przygotowany twaróg, ubitą na sztywno śmietanę, proszek budyniowy, sok wyciśnięty z limonki i na samym końcu pianę ubitą z białek. Gładką masę serową wyłożyć na podpieczony spód.
Formę z ciastem wstawić do większej formy do pieczenia, do której należy wlać wrzącą wodę w takiej ilości, aby mniejsza forma była w niej zanurzona do połowy. Umieścić w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C. Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec 80 minut.
Pozostałe składniki:
200 g jagód
70 g cukru pudru
150 ml śmietany 30 %
2 łyżki czekolady w proszku
Połowę jagód rozgnieść z 30 g cukru. Przetrzeć przez sito. Sernik delikatnie wyjąć z piekarnika. Na wierzchu ciasto zrobić nacięcia przy użyciu noża i umieścić w nich przecier jagodowy. Ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut, nie zmieniając temperatury. Po tym czasie sernik wyjąć i dobrze ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać jagodami i oprószyć czekoladą w proszku. Schłodzić w lodówce.
A tak mój serniczek wyglądał…
Mój mały Skarb też nie mógł się oprzeć, wybierając mamie z porcji sernika wszystkie jagody...