Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkości warte grzechu. Sernik z jagodami na kawowym brownie

Choć ten sernik jest dość pracochłonny, to efekt końcowy z pewnością wynagrodzi włożony trud.

 

 

 

Serniki należą do moich ulubionych ciast. Do ich przygotowania zawsze używam twarogu w kostkach, który sama mielę. Sernik jest wówczas puszysty i wyjątkowo delikatny w smaku. I co najważniejsze - zawsze się udaje. A tym razem proponuję połączenie sernika z kawowym brownie i jagodami. Może ktoś się skusi…

 

 

Sernik z jagodami na kawowym brownie

 

Kawowe brownie:

80 g gorzkiej czekolady

70 g masła

60 g mąki pszennej

60 g drobnego cukru

50 ml espresso

1 łyżka likieru kawowego

2 jaja

 

Z podanych powyżej składników przygotować kawowe brownies. W garnuszku umieścić gorzką czekoladę połamaną na kawałki i espresso. Podgrzewać do czasu, aż składniki się połączą (nie gotować). Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać roztrzepane jajka, mąkę pszenną, czekoladowe espresso oraz likier kawowy. Połączyć składniki delikatnie mieszając. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy w kształcie kwadratu o boku około 25 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C na 8 minut. Ostudzić.

 

Masa serowa:

700 g twarogu półtłustego, zmielonego trzykrotnie

200 g drobnego cukru

300 ml śmietany 30 %

5 jaj (osobno żółtka i białka)

opakowanie budyniu waniliowego

sok wyciśnięty z limonki

 

Żółtka utrzeć z cukrem niemal do białości. Ucierając mieszadłem miksera na wolnych obrotach dodawać kolejne składniki – przygotowany twaróg, ubitą na sztywno śmietanę, proszek budyniowy, sok wyciśnięty z limonki i na samym końcu pianę ubitą z białek. Gładką masę serową wyłożyć na podpieczony spód.

 

Formę z ciastem wstawić do większej formy do pieczenia, do której należy wlać wrzącą wodę w takiej ilości, aby mniejsza forma była w niej zanurzona do połowy. Umieścić w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C. Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec 80 minut.

 

Pozostałe składniki:

200 g jagód

70 g cukru pudru

150 ml śmietany 30 %

2 łyżki czekolady w proszku

 

Połowę jagód rozgnieść z 30 g cukru. Przetrzeć przez sito. Sernik delikatnie wyjąć z piekarnika. Na wierzchu ciasto zrobić nacięcia przy użyciu noża i umieścić w nich przecier jagodowy. Ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut, nie zmieniając temperatury. Po tym czasie sernik wyjąć i dobrze ostudzić.

 

Śmietanę ubić na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać jagodami i oprószyć czekoladą w proszku. Schłodzić w lodówce.

 

 A tak mój serniczek wyglądał…

 

Słodkości warte grzechu. Sernik z jagodami na kawowym brownie

 

Mój mały Skarb też nie mógł się oprzeć, wybierając mamie z porcji sernika wszystkie jagody...

 

Słodkości warte grzechu. Sernik z jagodami na kawowym brownie

Aga20 05.08.2012 10:41
ja tak samo uwielbiam serniki, a ten wygla da wysmienicie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak