Choć sernik jest uważany za ciasto typowo polskie, to jego historia sięga czasów starożytnej Grecji. Jako pierwszy sztukę wypieku sernika opisał w swojej książce grecki filozof Aegimus. Z Grecji przepis na sernik trafił do Rzymu, a wraz z rzymskimi podbojami rozpowszechnił się niemal w całej Europie.
Z biegiem czasu zmieniały się ludzkie gusta, upodobania i trendy. Wraz z nimi zmieniały się receptury przyrządzania sernika. Jedno pozostało niezmienne - głównym składnikiem tej słodkości jest biały ser.
Sernik krakowski… Klasyka najlepsza z najlepszych. Obowiązkowo z kruchym spodem, ciężką masą serową, ogromem bakalii, charakterystyczną kratką na wierzchu i słodziutkim lukrem. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Sernik krakowski
Składniki na kruche ciasto
25 dag mąki pszennej krupczatki
12 dag cukru pudru
12 dag masła
jajko
laska wanilii
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, zeskrobać nasionka ze środka i dodać do mąki wraz z pozostałymi składnikami: cukrem pudrem, masłem i jajkiem. Posiekać składniki nożem. Wyrobić gładkie ciasto, uformować w kulę i wstawić na godzinę do lodówki.
Ze schłodzonego ciasta odkroić ¼ i ponownie włożyć do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na kształt kwadratu, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 24 x 24 cm i pozakłuwać widelcem (ja lubię wysokie ciasta, więc użyłam małej formy). Podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C (15 minut).
Składniki na masę serową
1 kg pełnotłustego twarogu
25 dag cukru pudru
10 dag masła
10 dag rodzynek królewskich
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru waniliowego
8 jajek
Pełnotłusty twaróg trzykrotnie przemielić. Masło utrzeć z 20 dag cukru pudru oraz cukrem waniliowym na kremową masę. Do masy stopniowo dodawać po jednym żółtku i po łyżce twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania pozostałe 5 dag cukru pudru. Połowę piany połączyć z masą serową. Dodać mąkę ziemniaczaną, rodzynki i pozostałą pianę. Delikatnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Ciasto pozostałe w lodówce wyjąć, cienko rozwałkować i wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na wierzchu sernika kratkę. Wstawić do piekarnika i piec 50 minut (temperatura 170°C).
Lukier
sok wyciśnięty z cytryny
15 dag cukru pudru
Sok cytrynowy utrzeć z cukrem pudrem. Przygotowanym lukrem posmarować wystudzony sernik.