Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkości warte grzechu. Piernik

Jeśli skraść jej chcesz całusa – piernik daj, on serce skrusza...

 

 

 

Piernik. Ciasto ciemnobrązowe robione z mieszaniny mąki pszennej i żytniej, mocno przyprawione cynamonem, imbirem, goździkami, kardamonem, gałką muszkatołową, a nawet anyżem (za którym ja osobiście nie przepadam). To właśnie przyprawy sprawiają, że piernik kusi. Kusi zapachem, który unosi się już podczas pieczenia w całym domu… 

 

Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa ‘’pierny’’, czyli pieprzny. I choć pierwszy cech piernikarzy w Polsce powstał w Krakowie, to na całym świecie sławe zyskały pierniki toruńskie.

 

Najstarszy znany nam przepis pochodzi z 1725 roku:

 

Weź miodu praśnego ile chcesz, włóż do naczynia, wlej do niego gorzałki mocnej sporo i wody, smaż powoli szumując, aż będzie gęsty, wlej do niecki, przydaj imbieru białego, gwoździków, cynamonu, gałek, kubebów, kardamonu, hanyżu nietłuczonego, skórek cytrynowych drobno krajanych, cukru ileć się będzie zdało, wszystko z gruba przetłukłszy, wsyp do miodu gorącego, miarkując żeby niezbyt było, zmieszaj, a jak miód ostygnie, że jeno letni będzie, wsyp mąki żytniej ile potrzeba, umieszaj, niech tak stoi nakryto, aż dobrze wystygnie, potym wyłóż na stół, gnieć jak najmocniej, przydając mąki ile potrzeba, potym nakładź cykaty krajanej albo skórek cytrynowych w cukrze smażonych, znowu przegnieć i zaraz formuj pierniki, wielkie według upodobania porobiwszy, możesz znowu po wierzchu tu i owdzie wtykać cykatę krajaną, do wierzchu pozyngowawszy piwem kłaść do pieca i wyjąwszy je jak się przepieką, znowu je zyngować miodem z piwem smażonym i znowu po wsadzeniu do pieca.

"Compendium medicum auctum,
to jest krótkie zebranie i opisanie chorób...".
Jasna Góra 1725 rok

 

W dzisiejszych czasach można spotkać różnorodne pierniki. Pieczone w formie prostokątnych arkuszy, rolad, babeczek, mniejszych i większych ciasteczek. Można je nadziewać marmoladą, przekładać masą orzechową lub marcepanem, oblewać czekoladą. Do wyboru, do koloru…

 

Zgodnie z tradycją piernik wypieka się na święta Bożego Narodzenia. Ale piernik dobrze przygotowany jest ciastem bardzo trwałym. W miejscu zimnym i suchym można go przechowywać nawet do kilku miesięcy. Ja niestety nie będę mogła sprawdzić trwałości mojego ciasta. Po pierniku nie został bowiem nawet okruszek… 

 

 

Piernik toruński

 

250 g mąki pszennej

250 g mąki żytniej

250 g miodu

200 g drobnego cukru

150 g masła

100 g suszonych śliwek kalifornijskich

5 jaj (oddzielnie żółtka i białka)

4 łyżeczki przyprawy do piernika

½ łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta pieprzu

 

Do miski przesiać mąkę pszenną i żytnią. Wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

 

Do rondla przełożyć miód. Dodać przyprawę do piernika, cynamon i szczyptę pieprzu. Umieścić rondel na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia, po czym przestudzić.

 

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku. Połączyć z miodem i drobno pokrojonymi śliwkami. Porcjami (na przemian) dodawać mąkę i pianę ubitą z białek – ciasto jest bardzo gęste.

 

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec około godziny (do tzw. suchego patyczka).

 

 

Słodkości warte grzechu. Piernik

 

 

 

Piernik daktylowy

 

300 g mąki pszennej

100 g brązowego cukru

100 g daktyli

50 g orzechów włoskich

3 łyżki płynnego miodu

3 łyżki soku pomarańczowego

4 łyżeczki przyprawy do piernika

4 łyżeczki kakao 

1 łyżeczka mielonego imbiru 

1 łyżeczka sody oczyszczonej

60 ml oleju rzepakowego

2 całe jaja

banan

 

Daktyle wraz z orzechami przepuścić przez maszynkę do mielenia. Umieścić w rondlu razem z miodem i olejem. Podgrzewać na małym ogniu (cały czas mieszając) do czasu, aż składniki się połączą.

 

Do misy przesiać mąkę pszenną. Dodać brązowy cukier, kakao, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, imbir, całe jaja, pokrojonego banana i sok pomarańczowy. Wymieszać. Do przygotowanej masy dodać zawartość rondla. Utrzeć.

 

Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury180°C.

 

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Słodkości warte grzechu. Piernik

                                                                                     

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak