Słodkości warte grzechu. Pączki cz.2

Opublikowano: 15.02.2012
Autor: Agnieszka_B
Słodkości warte grzechu. Pączki cz.2
Małe jest piękne, małe jest słodkie...

 

 

 

 

Polacy zjadają najwięcej pączków w Tłusty Czwartek. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś nie zje ani jednego pączka w tym dniu, to w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.

 

 

Pączki w formie małych, nasiąkniętych gęstym syropem cukrowym i obsypanych sezamem kuleczek możemy spotkać w Turcji. Są to pączki dosłownie na jeden kęs. Lokma.

 

350 g mąki pszennej

350 g drobnego cukru

50 g masła

15 g suszonych drożdży

500 ml ciepłej wody

2 łyżki soku z cytryny

szczypta soli

olej do smażenia

sezam

 

 

Drożdże wraz z łyżeczką cukru rozpuścić w łyżce ciepłej wody. Przelać do miski. Dodać przesianą mąkę, 50 g cukru, szczyptę soli, 200 ml ciepłej wody oraz rozpuszczone, lekko przestudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.

 

W rondlu umieścić 300 ml wody, 300 g drobnego cukru i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu tak długo, aż powstanie syrop.

 

W dużym garnku rozgrzać olej. Z ciasta drożdżowego formować kulki i delikatnie wkładać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć do uzyskania złotego koloru. Wyjąć, ułożyć na ręczniku papierowym. Kulki przełożyć do rondla z syropem, przemieszać. Kulki musza bowiem nasiąknąć syropem. Podawać na ciepło obsypane sezamem.

 

 

   

 


Słodkie, małe pączki podbijają również Grecję. Znane pod nazwą loukoumades nie różnią się niczym (prócz nazwy) od tureckiej wersji. Ja dla odmiany moje małe, greckie pączuszki posypałam cynamonem.

 

250 g mąki pszennej

10 g suszonych drożdży

200 ml ciepłej wody

6 łyżek płynnego miodu

½ łyżeczki soli

pomarańcza

olej do smażenia

cynamon

 
Mąkę pszenną przesiać. Dodać sól, suszone drożdże, ciepłą wodę i skórką otartą z pomarańczy. Wyrobić gładkie ciasto, stopniowo dodając sok wyciśnięty z pomarańczy wymieszany z łyżką płynnego miodu. Delikatnie oprószyć mąką. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić przez godzinę w ciepłym miejscu.

 

W garnku rozgrzać olej. Na rozgrzany tłuszcz nakładać, przy użyciu łyżki po porcji ciasta drożdżowego. Smażyć z każdej strony na złotobrązowy kolor. Po wyjęciu odsączyć na papierowym ręczniku. Gorące polać miodem i posypać cynamonem.

 

 

 

Kolejna ‘mała’ propozycja to pączuszki serowe. Czym się różnią od innych? Tym, że są z dodatkiem proszku do pieczenia, a nie drożdży. I czuć fantastyczny posmak wanilii i migdałów.

 

500 g mąki pszennej

300 g serka waniliowego

60 g drobnego cukru

40 g zmielonych migdałów

100 ml kefiru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

5 jaj

olej do smażenia

cukier puder

 

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Cały czas ubijając dodawać kolejne składniki: drobny cukier, żółtka, kefir i serek waniliowy. Na tym etapie ciasto powinno mieć płynną konsystencję. Na stolnicę przesiać mąkę pszenną. Dodać proszek do pieczenia i migdały. Lekko przemieszać, robiąc wgłębienie po środku. Dodać płynne ciasto. Połączyć składniki. Gładkie ciasto rozwałkować na grubość około 2 cm. Wykroić krążki i od razu przekładać do rondla z rozgrzanym tłuszczem. Smażyć na złoty kolor, a następnie układać na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

     

prymat