Słodkości warte grzechu. Pączki cz. 3
Nie ma to jak tradycyjne polskie pączki...
Pączki tradycyjne
1000 g mąki pszennej
200 g śmietany 12%
150 g masła
100 g maślanki naturalnej
70 g drobnego cukru
10 g świeżych drożdży
15 żółtek
2 jaja
szczypta soli
konfitura różana
lukier
Przygotowując pączki należy zadbać o to, aby wszystkie używane składniki miały temperaturę pokojową. W kubku umieścić pokruszone drożdże. Dodać 2 łyżki mąki, cukier, szczyptę soli i połowę przygotowanej porcji śmietany. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do czasu, aż rozczyn podwoi swoją objętość.
W naczyniu umieścić żółtka, całe jaja i pozostały cukier. Ucierać mikserem nad parą do czasu, aż ucierana masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany.
Mąkę przesiać dwukrotnie do misy. Zrobić wgłębienie po środku. Dodać sól, utartą masę jajeczną, pozostałeą śmietanę, maślankę i rozczyn drożdżowy. Początkowo wymieszać składniki przy użyciu drewnianej łyżki, a następnie wyrabiać tak długo, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Na samym końcu połączyć z roztopionym, przestudzonym masłem. Ciasto uformować w kulę, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Stolnicę lekko oprószyć mąką. Wyłożyć wyrośnięte ciasto i rozwałkować na placek grubości około 1,5 cm. Za pomocą szklanki wycinać krążki. Na każdy nałożyć po porcji konfitury różanej. Każdy krążek starannie zlepić, formułując okrągłą bułeczkę. Ułożyć pączki zlepieniem do dołu, a następnie pozostawić pod przykryciem na pół godziny.
Pączki smażyć partiami w dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po wyjęciu układać na dobrze kilku warstwach ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Po ostudzeniu polukrować.