Słodkości warte grzechu. Pączki cz. 3

Opublikowano: 16.02.2012
Autor: Agnieszka_B
Słodkości warte grzechu. Pączki cz. 3
Powiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła.

 

 

 

Nie ma to jak tradycyjne polskie pączki...

 

 

Pączki tradycyjne

 

1000 g mąki pszennej

200 g śmietany 12%

150 g masła

100 g maślanki naturalnej

70 g drobnego cukru

10 g świeżych drożdży

15 żółtek

2 jaja

szczypta soli

konfitura różana

lukier


 

Przygotowując pączki należy zadbać o  to, aby wszystkie używane składniki miały temperaturę pokojową. W kubku umieścić pokruszone drożdże. Dodać 2 łyżki mąki, cukier, szczyptę soli i połowę przygotowanej porcji śmietany. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do czasu, aż rozczyn podwoi swoją objętość.

 

W naczyniu umieścić żółtka, całe jaja i pozostały cukier. Ucierać mikserem nad parą do czasu, aż ucierana masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany.

 

Mąkę przesiać dwukrotnie do misy. Zrobić wgłębienie po środku. Dodać sól, utartą masę jajeczną, pozostałeą śmietanę, maślankę i rozczyn drożdżowy. Początkowo wymieszać składniki przy użyciu drewnianej łyżki, a następnie wyrabiać tak długo, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Na samym końcu połączyć z roztopionym, przestudzonym masłem. Ciasto uformować w kulę, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia  na około 2 godziny.

 

Stolnicę lekko oprószyć mąką. Wyłożyć wyrośnięte ciasto i rozwałkować na placek grubości około 1,5 cm. Za pomocą szklanki wycinać krążki. Na każdy nałożyć po porcji konfitury różanej. Każdy krążek starannie zlepić, formułując okrągłą bułeczkę. Ułożyć pączki zlepieniem do dołu, a następnie pozostawić pod przykryciem na pół godziny.

 

Pączki smażyć partiami w dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po wyjęciu układać na dobrze kilku warstwach ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

 

Po ostudzeniu polukrować.

 

      

prymat