Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkości warte grzechu. Pączki cz. 1

Karnawał bez pączków, nie mógłby się obejść. I ja chyba też…

 

 

 

Pączek jest pulchnym ciastkiem drożdżowym z mąki pszennej w kształcie nieco spłaszczonej kuli. Jest to deser wysokokaloryczny. Nie dość, że smażony w głębokim tłuszczu, to jeszcze oblany lukrem lub obsypany cukrem pudrem (najczęściej!). Co do nadzienia – możliwości jest mnóstwo. Konfitury, dżemy, owoce, ser, budyń, adwokat, tofi, czekolada, bita śmietana… Wszystko zależy od fantazji osoby przygotowującej tę słodkość. Jednak nic nie przebije pączków z tradycyjną konfiturą różaną.

 

Na całym świecie piecze się różne rodzaje pączków. Jedne są związane z tradycją danego kraju, inne traktowane jako zwykły deser dnia codziennego. I pomimo tego, że to ich wyrobu używa się lokalnych składników, mają jedną cechę wspólną – są deserem smażonym w tłuszczu, a więc wysokokalorycznym.

 

 

Oliebollen są holenderską odmianą pączków. Czym się różnią od naszych przyrządzanych w okresie karnawału? Tym, że nie mają nadzienia (w zamian do ciasta dodaje się rodzynki, porzeczki, jabłka pokrojone w kostkę lub kandyzowane owoce) oraz tym, że tradycyjnie jada się w okresie świąteczno-sylwestrowym.

 

250 g mąki pszennej

80 g rodzynek królewskich

5 g suchych drożdży

150 ml maślanki

100 ml jogurtu naturalnego

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka cukru

½ łyżeczki soli

jabłko

olej do smażenia

cukier puder do posypania

 


Jabłko obrać, pokroić w dość drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Dodać rodzynki wcześniej przelane wrzątkiem. Całość posypać łyżką mąki. Wymieszać.

 

Pozostałą mąkę przesiać. Dodać suszone drożdże, cukier, sól. Składniki sypkie wymieszać. Dodać maślankę zmiksowaną z jogurtem naturalnym i jajem. Połączyć składniki dodając na samym końcu jabłka z rodzynkami. Ciasto przykryte lnianą ściereczką pozostawić w ciepłym miejscu do czasu, aż podwoi swoją objętość.

 

Ciasto drożdżowe porcjami nakładać na rozgrzany olej. Smażyć na złoto, a następnie osuszyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

    Słodkości warte grzechu. Pączki cz. 1  Słodkości warte grzechu. Pączki cz. 1

 


Beignets – francuskie, drożdżowe pączki o kwadratowym lub prostokątnym kształcie. W smaku przypominają połączenie polskich pączków z faworkami

 

300 g mąki pszennej

50 g drobnego cukru

10 g świeżych drożdży

100 ml letniej wody

50 ml mleka skondensowanego słodzonego

szczypta soli

jajo

olej rzepakowy

cukier puder

 

Mąkę pszenną przesiać do misy. Zrobić wgłębienie po środku, dodać cukier, pokruszone drożdże, wodę, mleko skondensowane słodzone, sól i jajo. Zagnieść ciasto, dodając pod koniec 4 łyżki oleju rzepakowego. Wyrobione ciasto uformować w kulę, oprószyć mąką i wstawić do lodówki na 12 godzin.

 

Ciasto wyjąć z lodówki. Pozostawić w temperaturze pokojowej przez 30 minut. Rozwałkować na grubość około 5 mm. Pokroić na kwadraty o boku około 5 cm. Przykryć. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Smażyć w głębokim tłuszczu, dociskając pączuszki, tak aby były całkowicie zanurzone. Osuszyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

 

Słodkości warte grzechu. Pączki cz. 1

 

 

Doughnuts – słynne amerykańskie pączki kształtem przypominające nasze oponki. Obowiązkowo oblewa się je lukrem i obsypuje kolorowymi dekoracjami.

 

300 g mąki pszennej

70 g masła

60 g drobnego cukru

150 ml ciepłego mleka

2 łyżki ciepłej wody

2 łyżeczki suszonych drożdży

2 jaja

olej rzepakowy

czerwony cukier

lukier

 

Mąkę pszenną przesiać. Zrobić wgłębienie po środku, dodać suszone drożdże, wodę, mleko i łyżeczkę cukru. Delikatnie przemieszać i pozostawić na 15 minut. Po tym czasie dodać pozostały cukier, jaja i masło. Zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie je zagnieść i rozwałkować na placek grubości około 1 cm. Wycinać kółka, a następnie w środku każdego zrobić dziurkę. Pączki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić pod przykryciem na 30 minut. Smażyć w głębokim oleju. Po wyjęciu osączyć na papierowym ręczniku, polukrować i posypać kolorowym cukrem.

 

Słodkości warte grzechu. Pączki cz. 1

Agnieszka_B 15.02.2012 23:10
Zgadzam się - nasze paczki są najlepsze. Ale ja lubię poeksperymentować i popróbować kuchennych specjałów z różnych regionów świata (dotyczy to nie tylko słodkości).
sara1 14.02.2012 23:52
dla mnie jednak nasze polskie są najsmaczniejsze i najładniesze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak