Słodkości warte grzechu. Pączki cz. 1
Pączek jest pulchnym ciastkiem drożdżowym z mąki pszennej w kształcie nieco spłaszczonej kuli. Jest to deser wysokokaloryczny. Nie dość, że smażony w głębokim tłuszczu, to jeszcze oblany lukrem lub obsypany cukrem pudrem (najczęściej!). Co do nadzienia – możliwości jest mnóstwo. Konfitury, dżemy, owoce, ser, budyń, adwokat, tofi, czekolada, bita śmietana… Wszystko zależy od fantazji osoby przygotowującej tę słodkość. Jednak nic nie przebije pączków z tradycyjną konfiturą różaną.
Na całym świecie piecze się różne rodzaje pączków. Jedne są związane z tradycją danego kraju, inne traktowane jako zwykły deser dnia codziennego. I pomimo tego, że to ich wyrobu używa się lokalnych składników, mają jedną cechę wspólną – są deserem smażonym w tłuszczu, a więc wysokokalorycznym.
Oliebollen są holenderską odmianą pączków. Czym się różnią od naszych przyrządzanych w okresie karnawału? Tym, że nie mają nadzienia (w zamian do ciasta dodaje się rodzynki, porzeczki, jabłka pokrojone w kostkę lub kandyzowane owoce) oraz tym, że tradycyjnie jada się w okresie świąteczno-sylwestrowym.
250 g mąki pszennej
80 g rodzynek królewskich
5 g suchych drożdży
150 ml maślanki
100 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
jabłko
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Jabłko obrać, pokroić w dość drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Dodać rodzynki wcześniej przelane wrzątkiem. Całość posypać łyżką mąki. Wymieszać.
Pozostałą mąkę przesiać. Dodać suszone drożdże, cukier, sól. Składniki sypkie wymieszać. Dodać maślankę zmiksowaną z jogurtem naturalnym i jajem. Połączyć składniki dodając na samym końcu jabłka z rodzynkami. Ciasto przykryte lnianą ściereczką pozostawić w ciepłym miejscu do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Ciasto drożdżowe porcjami nakładać na rozgrzany olej. Smażyć na złoto, a następnie osuszyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Beignets – francuskie, drożdżowe pączki o kwadratowym lub prostokątnym kształcie. W smaku przypominają połączenie polskich pączków z faworkami
300 g mąki pszennej
50 g drobnego cukru
10 g świeżych drożdży
100 ml letniej wody
50 ml mleka skondensowanego słodzonego
szczypta soli
jajo
olej rzepakowy
cukier puder
Mąkę pszenną przesiać do misy. Zrobić wgłębienie po środku, dodać cukier, pokruszone drożdże, wodę, mleko skondensowane słodzone, sól i jajo. Zagnieść ciasto, dodając pod koniec 4 łyżki oleju rzepakowego. Wyrobione ciasto uformować w kulę, oprószyć mąką i wstawić do lodówki na 12 godzin.
Ciasto wyjąć z lodówki. Pozostawić w temperaturze pokojowej przez 30 minut. Rozwałkować na grubość około 5 mm. Pokroić na kwadraty o boku około 5 cm. Przykryć. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Smażyć w głębokim tłuszczu, dociskając pączuszki, tak aby były całkowicie zanurzone. Osuszyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Doughnuts – słynne amerykańskie pączki kształtem przypominające nasze oponki. Obowiązkowo oblewa się je lukrem i obsypuje kolorowymi dekoracjami.
300 g mąki pszennej
70 g masła
60 g drobnego cukru
150 ml ciepłego mleka
2 łyżki ciepłej wody
2 łyżeczki suszonych drożdży
2 jaja
olej rzepakowy
czerwony cukier
lukier
Mąkę pszenną przesiać. Zrobić wgłębienie po środku, dodać suszone drożdże, wodę, mleko i łyżeczkę cukru. Delikatnie przemieszać i pozostawić na 15 minut. Po tym czasie dodać pozostały cukier, jaja i masło. Zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie je zagnieść i rozwałkować na placek grubości około 1 cm. Wycinać kółka, a następnie w środku każdego zrobić dziurkę. Pączki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić pod przykryciem na 30 minut. Smażyć w głębokim oleju. Po wyjęciu osączyć na papierowym ręczniku, polukrować i posypać kolorowym cukrem.