Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkości warte grzechu. Oponki serowe

Złociste krążki oprószone cukrem pudrem. Pyszne i baaardzo kaloryczne.

 

 

 

Pączki są dla mnie zmorą każdej jesieni. Nie mogę się bez nich obyć, choć wiem, że nie powinnam jeść ich w dużych ilościach. Dlatego też postanowiłam zrobić oponki serowe. Pyszne, złociste, pachnące… Najlepsze zaraz po upieczeniu. Zawsze zaskakują mnie smakiem. Spodziewam się wyczuć duże ilości twarogu i nic. Ciasto jest idealnie skomponowane, a składniki w jakiś magiczny sposób wzajemnie się przenikają. Mam nadzieje, że zaspokoiłam swój głód ‘pączkowy’ na dłuższy czas.

 

 

Oponki serowe

 

500 g mąki pszennej

500 g półtłustego twarogu

100 g drobnego cukru

200 ml kwaśnej śmietany

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżka spirytusu

½ łyżeczki octu

4 żółtka

skórka otarta z połowy cytryny

szczypta soli

olej rzepakowy – do smażenia

cukier puder – do oprószenia

 

Mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Dodać do niej sodę oczyszczoną, cukier oraz sól. Dobrze wymieszać składniki sypkie, po czym połączyć z twarogiem przeciśniętym przez praskę, śmietaną, ekstraktem waniliowym, żółtkami, spirytusem, octem i skórką otartą z połowy cytryny. Zagnieść ciasto. Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Szklanką wykrawać krążki, a następnie w każdym krążku mniejsze – przy użyciu kieliszka. Smażyć w gorącym oleju (oponki muszą swobodnie w nim pływać), z jednej i drugiej strony, aż do uzyskania złotego koloru. Wyjmować na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Oprószyć cukrem pudrem.

 

Słodkości warte grzechu. Oponki serowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak