Słodkości warte grzechu. Oponki serowe

Opublikowano: 22.09.2012
Autor: Agnieszka_B
Słodkości warte grzechu. Oponki serowe
Złociste krążki oprószone cukrem pudrem. Pyszne i baaardzo kaloryczne.

 

 

 

Pączki są dla mnie zmorą każdej jesieni. Nie mogę się bez nich obyć, choć wiem, że nie powinnam jeść ich w dużych ilościach. Dlatego też postanowiłam zrobić oponki serowe. Pyszne, złociste, pachnące… Najlepsze zaraz po upieczeniu. Zawsze zaskakują mnie smakiem. Spodziewam się wyczuć duże ilości twarogu i nic. Ciasto jest idealnie skomponowane, a składniki w jakiś magiczny sposób wzajemnie się przenikają. Mam nadzieje, że zaspokoiłam swój głód ‘pączkowy’ na dłuższy czas.

 

 

Oponki serowe

 

500 g mąki pszennej

500 g półtłustego twarogu

100 g drobnego cukru

200 ml kwaśnej śmietany

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżka spirytusu

½ łyżeczki octu

4 żółtka

skórka otarta z połowy cytryny

szczypta soli

olej rzepakowy – do smażenia

cukier puder – do oprószenia

 

Mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Dodać do niej sodę oczyszczoną, cukier oraz sól. Dobrze wymieszać składniki sypkie, po czym połączyć z twarogiem przeciśniętym przez praskę, śmietaną, ekstraktem waniliowym, żółtkami, spirytusem, octem i skórką otartą z połowy cytryny. Zagnieść ciasto. Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Szklanką wykrawać krążki, a następnie w każdym krążku mniejsze – przy użyciu kieliszka. Smażyć w gorącym oleju (oponki muszą swobodnie w nim pływać), z jednej i drugiej strony, aż do uzyskania złotego koloru. Wyjmować na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Oprószyć cukrem pudrem.

 

prymat