Słodkości warte grzechu. Miodowe ciasto z truskawkami
Ciasto ucierane - banalnie proste w wykonaniu. Ciasto, które zawsze się udaje. Do tego ulubione owoce (w moim przypadku – truskawki) i pyszna, chrupka kruszonka.
Miodowe ciasto z truskawkami
700 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
500 g mąki pszennej
150 g drobnego cukru
150 g masła
150 ml maślanki naturalnej
3 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
sok wyciśnięty z połowy cytryny
kruszonka*
Mąkę pszenną przesiać przez sito. Odsypać 2 łyżki, a pozostałą część połączyć z proszkiem do pieczenia. Maślankę starannie wymieszać z jajami oraz miodem.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i maślankę połączoną z jajami i miodem. Starannie utrzeć składniki.
Truskawki poprzekrawać na połowę. Skropić sokiem z cytryny, a następnie wymieszać z 2 łyżkami maki pszennej.
Kwadratową formę o boku około 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W formie umieścić przygotowane ciasto, a na nim truskawki. Całość posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec około 50 minut (do tzw. suchego patyczka).
* na kruszonkę w podstawowej wersji wystarczy rozetrzeć palcami 150 g mąki pszennej, 50 g drobnego cukru i 100 g dobrze schłodzonego masła.