Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkości warte grzechu. Miodowe ciasto z truskawkami

Ciasto z moimi ulubionymi owocami. Jak dobrze, że w dzisiejszych czasach ich smakiem mogę cieszyć się przez cały rok. W sezonie korzystając z owoców świeżych, a poza sezonem z owoców mrożonych.

 

 

Ciasto ucierane - banalnie proste w wykonaniu. Ciasto, które zawsze się udaje. Do tego ulubione owoce (w moim przypadku – truskawki) i pyszna, chrupka kruszonka.

 

Miodowe ciasto z truskawkami

 

700 g truskawek (świeżych lub mrożonych)

500 g mąki pszennej

150 g drobnego cukru

150 g masła

150 ml maślanki naturalnej

3 łyżki płynnego miodu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jaja

sok wyciśnięty z połowy cytryny

kruszonka*

 

Mąkę pszenną przesiać przez sito. Odsypać 2 łyżki, a pozostałą część połączyć z proszkiem do pieczenia. Maślankę starannie wymieszać z jajami oraz miodem.

 

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i maślankę połączoną z jajami i miodem. Starannie utrzeć składniki.

 

Truskawki poprzekrawać na połowę. Skropić sokiem z cytryny, a następnie wymieszać z 2 łyżkami maki pszennej.

 

Kwadratową formę o boku około 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W formie umieścić przygotowane ciasto, a na nim truskawki. Całość posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.  Piec około 50 minut (do tzw. suchego patyczka).

 

* na kruszonkę w podstawowej wersji wystarczy rozetrzeć palcami 150 g mąki pszennej, 50 g drobnego cukru i 100 g dobrze schłodzonego masła.

 

Słodkości warte grzechu. Miodowe ciasto z truskawkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak