Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkości warte grzechu. Makowiec świąteczny

Siała baba mak…

 

 

Ciasto bez którego Święta Bożego Narodzenia nie byłyby takimi świętami, jakimi być powinny. Zawsze szukałam nowości, czegoś, co zaskoczy gości. A im jestem starsza, tym bardziej przywiązuje wagę do tradycji…

 

Makowiec jest ciastem (najczęściej drożdżowym) zawijanym z masą makową. Mak na masę płucze się i parzy. Można go również moczyć przez całą noc, a następnie gotować do miękkości. Tak przygotowany należy co najmniej dwukrotnie przepuścić w maszynce do mielenia mięsa przez sitko o najdrobniejszych oczkach, a następnie połączyć z orzechami, migdałami, rodzynkami lub innymi bakaliami. Upieczone ciasto obowiązkowo oblewa się lukrem i obsypuje skórką pomarańczową. 

 

Według wierzeń ludowych mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewnić szczęście. I tego właśnie życzyłabym sobie i innym...

 


Makowiec świąteczny

 

 

400 g mąki pszennej

300 g maku

200 g cukru pudru

160 g masła

100 g płatków migdałowych

80 g rodzynek

50 g orzechów laskowych

40 g drożdży świeżych

10 jaj

250 ml mleka

200 ml śmietany 18 %

lukier pomarańczowy

skórka pomarańczowa kandyzowana

 

 

 Do misy przesiać mąkę pszenną.

 

W osobnym naczyniu wymieszać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, 2 łyżki przesianej mąki i 50 ml śmietany. Naczynie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.

 

Do wyrośniętego zaczynu dodać 5 żółtek wymieszanych z 60 g cukru pudru, pozostałą śmietanę oraz resztę przesianej mąki. Wyrobić ciasto drożdżowe. Połączyć z 4 g roztopionego i ostudzonego masła. Ponownie wyrobić. Oprószyć mąką pszenną i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę.

 

Mak umieścić w rondlu, zalać mlekiem i zagotować. Po ostudzeniu przemielić trzykrotnie przez maszynkę. Do zmielonego maku dodać płatki migdałowe, rodzynki i posiekane orzechy laskowe.

 

12 dag masła utrzeć z pozostałym cukrem pudrem i 5 żółtkami. Do utartej masy dodać zmielony mak z bakaliami. Na samym końcu połączyć z pianą ubitą z 5 białek.

 

Ciasto drożdżowe rozwałkować. Na cieście rozłożyć przygotowaną masę makową. Zwinąć w rulon.

 

Zwinięte ciasto z masą makową ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu zrobić rozcięcie nożem. Pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny.

 

Piec 40 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu polukrować i posypać skórką pomarańczową kandyzowaną.

 

Słodkości warte grzechu. Makowiec świąteczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak