Słodkości warte grzechu. Makowiec świąteczny

Opublikowano: 27.12.2011
Autor: Agnieszka_B
Słodkości warte grzechu. Makowiec świąteczny
Siała baba mak…

 

 

Ciasto bez którego Święta Bożego Narodzenia nie byłyby takimi świętami, jakimi być powinny. Zawsze szukałam nowości, czegoś, co zaskoczy gości. A im jestem starsza, tym bardziej przywiązuje wagę do tradycji…

 

Makowiec jest ciastem (najczęściej drożdżowym) zawijanym z masą makową. Mak na masę płucze się i parzy. Można go również moczyć przez całą noc, a następnie gotować do miękkości. Tak przygotowany należy co najmniej dwukrotnie przepuścić w maszynce do mielenia mięsa przez sitko o najdrobniejszych oczkach, a następnie połączyć z orzechami, migdałami, rodzynkami lub innymi bakaliami. Upieczone ciasto obowiązkowo oblewa się lukrem i obsypuje skórką pomarańczową. 

 

Według wierzeń ludowych mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewnić szczęście. I tego właśnie życzyłabym sobie i innym...

 


Makowiec świąteczny

 

 

400 g mąki pszennej

300 g maku

200 g cukru pudru

160 g masła

100 g płatków migdałowych

80 g rodzynek

50 g orzechów laskowych

40 g drożdży świeżych

10 jaj

250 ml mleka

200 ml śmietany 18 %

lukier pomarańczowy

skórka pomarańczowa kandyzowana

 

 

 Do misy przesiać mąkę pszenną.

 

W osobnym naczyniu wymieszać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, 2 łyżki przesianej mąki i 50 ml śmietany. Naczynie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.

 

Do wyrośniętego zaczynu dodać 5 żółtek wymieszanych z 60 g cukru pudru, pozostałą śmietanę oraz resztę przesianej mąki. Wyrobić ciasto drożdżowe. Połączyć z 4 g roztopionego i ostudzonego masła. Ponownie wyrobić. Oprószyć mąką pszenną i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę.

 

Mak umieścić w rondlu, zalać mlekiem i zagotować. Po ostudzeniu przemielić trzykrotnie przez maszynkę. Do zmielonego maku dodać płatki migdałowe, rodzynki i posiekane orzechy laskowe.

 

12 dag masła utrzeć z pozostałym cukrem pudrem i 5 żółtkami. Do utartej masy dodać zmielony mak z bakaliami. Na samym końcu połączyć z pianą ubitą z 5 białek.

 

Ciasto drożdżowe rozwałkować. Na cieście rozłożyć przygotowaną masę makową. Zwinąć w rulon.

 

Zwinięte ciasto z masą makową ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu zrobić rozcięcie nożem. Pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny.

 

Piec 40 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu polukrować i posypać skórką pomarańczową kandyzowaną.

 

prymat