Słodkości warte grzechu. Keks
Keks jest ciastem biszkoptowym z bakaliami, pieczonym w prostokątnej formie.
Jak każde ciasto, tak i keks ma swoją historię. Keksy pieczono już bowiem w starożytnym Rzymie. W zachowanych przepisach jako składniki wymieniane są owoce granatowca, orzeszki piniowe i rodzynki pieczone w cieście jęczmiennym. W średniowieczu przepisy wzbogacono o miód, przyprawy oraz owoce.
Ja osobiście nie przepadam za dużą ilością bakalii w cieście. Bakalie owszem – ale osobno. A że w tym przypadku bakalie są obowiązkowe, ograniczyłam się do minimum w postaci suszonych moreli. Ale w zamian dodałam świeży owoc gruszki. I wyszło pysznie.
Keks z gruszką i suszonymi morelami
300 g mąki pszennej
200 g drobnego cukru
200 g masła
100 g suszonych moreli
50 ml soku z pomarańczy
5 jaj (osobno żółtka i białka)
1 soczysta gruszka
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki imbiru mielonego
skórka pomarańczowa kandyzowana
laska wanilii
lukier
Mąkę przesiać do misy. Dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, imbir oraz ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku. Połączyć z sokiem pomarańczowym, produktami sypkimi oraz obraną i pokrojoną w kostkę gruszką i posiekanymi morelami. Na samym końcu delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek.
Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec około 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.