Po zjedzeniu jednej takiej babeczki czułam niedosyt… Kruche spody idealnie komponowały się z wywarzonym w smaku nadzieniem gruszkowo - waniliowym. Całość polukrowana i ozdobiona bazylią. Coś pięknego. Coś pysznego. Coś aromatycznego. I coś niesamowitego w smaku. Z pewnością warto je przygotować.
Babeczki z nadzieniem gruszkowo - waniliowym
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
50 g cukru kryształu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 żółtka
szczypta soli
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Dodać sól, cukier, masło pokrojone w kostkę, jogurt naturalny oraz żółtka. Składniki posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego i wylepiać nim foremki do babeczek. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C przez 12 – 15 minut. Jeszcze ciepłe wyjąć z foremek. Ostudzić.
Nadzienie gruszkowo - waniliowe:
500 g gruszek
150 ml mleka
2 łyżki miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
¼ łyżeczki mielonego imbiru
opakowanie budyniu waniliowego
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka. Dodać miód, połowę przygotowanego mleka, imbir oraz ekstrakt waniliowy. Dusić pod przykryciem 10 minut. Zmiksować na gładką masę przy użyciu blendera. Ponownie zagotować i połączyć z proszkiem budyniowym rozprowadzonym w pozostałym mleku. Doprowadzić do wrzenia. Przygotowanym nadzieniem napełnić kruche spody do babeczek.
Do dekoracji:
150 g cukru pudru
sok wyciśnięty z połowy cytryny
listki świeżej bazylii
Z cukru pudru i cytryny przygotować lukier. Rozprowadzić go na wierzchu babeczek. Przed podaniem udekorować świeżymi listkami bazylii.