Słodkości warte grzechu. Babeczki z nadzieniem gruszkowo - waniliowym

Opublikowano: 23.09.2012
Autor: Agnieszka_B
Słodkości warte grzechu. Babeczki z nadzieniem gruszkowo - waniliowym
Babeczki z gruszkowo - waniliowym nadzieniem. Nie za słodkie. Z lekką nutą kwasowości. Takie małe, a takie pyszne.

 

 

 

Po zjedzeniu jednej takiej babeczki czułam niedosyt… Kruche spody idealnie komponowały się z wywarzonym w smaku nadzieniem gruszkowo - waniliowym. Całość polukrowana i ozdobiona bazylią. Coś pięknego. Coś pysznego. Coś aromatycznego. I coś niesamowitego w smaku. Z pewnością warto je przygotować.

 

 

Babeczki z nadzieniem gruszkowo - waniliowym

 

Składniki na ciasto:

250 g mąki pszennej

150 g zimnego masła

50 g cukru kryształu

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

2 żółtka

szczypta soli

 

Mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Dodać sól, cukier, masło pokrojone w kostkę, jogurt naturalny oraz żółtka. Składniki posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.

 

Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego i wylepiać nim foremki do babeczek. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C przez 12 – 15 minut. Jeszcze ciepłe wyjąć z foremek. Ostudzić.

 

Nadzienie gruszkowo - waniliowe:

500 g gruszek

150 ml mleka

2 łyżki miodu

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

¼ łyżeczki mielonego imbiru

opakowanie budyniu waniliowego

 

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka. Dodać miód, połowę przygotowanego mleka, imbir oraz ekstrakt waniliowy. Dusić pod przykryciem 10 minut. Zmiksować na gładką masę przy użyciu blendera. Ponownie zagotować i połączyć z proszkiem budyniowym rozprowadzonym w pozostałym mleku. Doprowadzić do wrzenia. Przygotowanym nadzieniem napełnić kruche spody do babeczek.

 

Do dekoracji:

150 g cukru pudru

sok wyciśnięty z połowy cytryny

listki świeżej bazylii

 

Z cukru pudru i cytryny przygotować lukier. Rozprowadzić go na wierzchu babeczek. Przed podaniem udekorować świeżymi listkami bazylii.

 

Słodkości warte grzechu. Babeczki z nadzieniem gruszkowo - waniliowym

prymat