Na szczęście drożdże mają w sobie witaminy (B2, B12 i H) i minerały. Wśród tych ostatnich jest chrom, który powinien zmniejszać apetyt na słodkie.
Jednak jak dla mnie, chromu w rogalikach, bułeczkach czy wieńcu, było zdecydowanie za mało :D.
Ciasto drożdżowe nie jest bardzo słodkie, jednak nadzienie zdecydowanie tak.
Rogaliki odkryłam niedawno i zmodyfikowałam przepis ze względu na braki magazynowe w domu. Jednak opłacało się ryzyko. W nadzieniu znalazły się orzechy włoskie, migdały, mak, wiórki kokosowe. Wszystko z nutą mleka. Ciasto drożdżowe niezbyt słodkie, uzupełniło całość.
Przepis na rogaliki:
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/257040/rogaliki-drozdzowe-z-masa-orzechowa.html
Od dawna marzyły mi się mleczne- domowe bułeczki.
Bułeczki pyszne na ciepło i zimno. Lekko wigotne i słodkawe. Koniecznie z masłem lub słodkim dodatkiem.
Przepis na bułeczki:
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/254640/bulki-mleczno-maslane.html
Wieniec.
Tylko pozornie trudny w skręceniu. A opłaca się skręcić. Między poszczególnymi warstwami masło z cukrem. Po prostu pycha!
Przepis na wieniec:
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/256551/drozdzowo-maslany-wieniec.html