Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodki Dzień Dziecka

Nic tak dzieci nie kochają jak słodycze. I jednocześnie nic tak nie niepokoi ich rodziców jak słodycze właśnie. Bo w końcu cukier, od którego będą niesforne, masa niezdrowych konserwantów i barwników. Nie wspominając oczywiście o tym, że nie będą chciały jeść obiadu, a i może jeszcze kolacji. Dzień dziecka ma jednak swoje prawa i nie można wszystkiego odmawiać :)

A jeżeli już nie odmawiać to sprytnie! Słodycze mogą być i smaczne i zdrowe. Wykonane samodzielnie dają dużo radości zarówno małemu smakoszowi jak i kucharce/kucharzowi. I dzięki temu korzystając z dobrej jakości produktów, takich jak miód zamiast słodzika, nie musimy się martwić o skład przysmaków.

Pozwolę przypomnieć kilka moich przepisów, które ze względu na to, ze dodane były jakiś czas temu, nie mają kwalifikacji dań dla dzieci.

Jako jeden z pierwszych chciałam przedstawić jeden z najnowszych moich odkryć. Domowa chałwa, która w niczym nie ustępuje kupnej, to absolutny hit nie tylko dla dzieci.

Słodki Dzień Dziecka

Składniki:

500 gram sezam ,

1 łyżka miód ,

1 łyżka rodzynki ,

1 łyżka wiórek kokosowych,

2 kostki biała czekolada ,

1 łyżka migdały ,

1 łyżeczka sproszkowana wanilia

 


1.Sezam prużymy na rozgrzanej patelni (bez oleju!)

2. W blenderze rozcieramy go na konsystencje piasku. Dodajemy miód i ugniatamy

3. Tworzymy różne wersje smakowe.
-z rodzynkami
-migdałami- pokrojonymi na 3 części każdy
-wiórkami
oraz wersje bez dodatków
Wypełniamy formę i wkładamy na 10 minut do zamrażalnika.

4.Chałwa już jest gotowa !
Przechowujemy w lodówce

Kolejne dwa przepisy to z kolei domowe żelki. Ilość możliwych smaków jest nieograniczona. Jako pierwsze wykonałam żelki o smaku truskawkowo-kokosowym.

Składniki:

Słodki Dzień Dziecka


100 ml mleko kokosowe ,

3 łyżeczki wiórki kokoswe ,
2 łyżeczki żelatyna ,
120 ml dżem truskawkowy ,
2 łyżki woda








W miseczce mieszam dżem z mlekiem kokosowym.
By pozbyć się grudek przecieram wszystko przez sitko wprost do rondelka, delikatnie podgrzewam.
Mieszam żelatynę z gorącą wodą i dokładnie rozcieram. Łączę z różową masą.
Nalewam do foremki, posypuję wiórkami kokosowymi
Foremkę wkładam do lodówki, żelki są gotowe po ok. 1 h

 

Pierwszy raz zrobiłam te słodycze i byłam zachwycona. Zaczęłam kombinować ze smakami. Kolejnym podejściem był smak cytrynowo-miodowy. Pyszna kombinacja kwaśności i słodyczy. Przypadnie do gustu każdemu szkrabowi. Wykonane w ciekawych kształtach będzie lepsze niż ze sklepu.

SkładnikiSłodki Dzień Dziecka

3 łyżki miód ,

6 łyżek woda ,
1 łyżka żelatyna ,
2 łyżki sok z cytryny


W garnuszku mieszam sok z cytryną, wodę oraz miód. Podgrzewam, ale nie dopuszczam do wrzenia.
Dodaję żelatynę i mieszam aż się rozpuści.
Nalewam do foremek. Wkładam do foremek na co najmniej 1 godzinę.
Wyjmuję żelki delikatnie podważając boki każdego z żelek.
Najłatwiej korzystać z foremki z gumą od spodu. Wystarczy "wycisnąć" i żelki wypadają bez problemu   

Uwielbiam takie domowe słodycze. Dla jeszcze lepszego efektu, można zastąpić żelatynę agarem.

Smacznie, zdrowo, kolorowo!

IwonaDD 01.06.2013 10:20
właśnie wczoraj patrzyłam na twój przepis na domową chałwę, przykładam się do jej zrobienia, ale przyznam,że nie dla dzieci, dla siebie, jestem pożeraczką chałwy, jakich mało, dać mi pączki i chałwę i wszystkie inne słodkości nie istnieją. Ostatnio przestałam ją kupować,bo stała się dla mnie chlebem powszednim,ale zobaczyłam ten przepis i znów zamarzyłam o tym cudownym smaku :) żelki robię często, zawsze to swoje i przynajmniej się wie,co się daje dziecku, muszę się zaopatrzyć tylko w jakąś fajną foremkę,bo zazwyczaj wykorzystuje pojemnik z kostek do lodu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak