A jeżeli już nie odmawiać to sprytnie! Słodycze mogą być i smaczne i zdrowe. Wykonane samodzielnie dają dużo radości zarówno małemu smakoszowi jak i kucharce/kucharzowi. I dzięki temu korzystając z dobrej jakości produktów, takich jak miód zamiast słodzika, nie musimy się martwić o skład przysmaków.
Pozwolę przypomnieć kilka moich przepisów, które ze względu na to, ze dodane były jakiś czas temu, nie mają kwalifikacji dań dla dzieci.
Jako jeden z pierwszych chciałam przedstawić jeden z najnowszych moich odkryć. Domowa chałwa, która w niczym nie ustępuje kupnej, to absolutny hit nie tylko dla dzieci.
Składniki:
500 gram sezam ,
1 łyżka miód ,
1 łyżka rodzynki ,
1 łyżka wiórek kokosowych,
2 kostki biała czekolada ,
1 łyżka migdały ,
1 łyżeczka sproszkowana wanilia
1.Sezam prużymy na rozgrzanej patelni (bez oleju!)
2. W blenderze rozcieramy go na konsystencje piasku. Dodajemy miód i ugniatamy
3. Tworzymy różne wersje smakowe.
-z rodzynkami
-migdałami- pokrojonymi na 3 części każdy
-wiórkami
oraz wersje bez dodatków
Wypełniamy formę i wkładamy na 10 minut do zamrażalnika.
4.Chałwa już jest gotowa !
Przechowujemy w lodówce
Kolejne dwa przepisy to z kolei domowe żelki. Ilość możliwych smaków jest nieograniczona. Jako pierwsze wykonałam żelki o smaku truskawkowo-kokosowym.
Składniki:
100 ml mleko kokosowe ,
3 łyżeczki wiórki kokoswe ,
2 łyżeczki żelatyna ,
120 ml dżem truskawkowy ,
2 łyżki woda
By pozbyć się grudek przecieram wszystko przez sitko wprost do rondelka, delikatnie podgrzewam.
Mieszam żelatynę z gorącą wodą i dokładnie rozcieram. Łączę z różową masą.
Nalewam do foremki, posypuję wiórkami kokosowymi
Foremkę wkładam do lodówki, żelki są gotowe po ok. 1 h
Pierwszy raz zrobiłam te słodycze i byłam zachwycona. Zaczęłam kombinować ze smakami. Kolejnym podejściem był smak cytrynowo-miodowy. Pyszna kombinacja kwaśności i słodyczy. Przypadnie do gustu każdemu szkrabowi. Wykonane w ciekawych kształtach będzie lepsze niż ze sklepu.
Składniki
3 łyżki miód ,
6 łyżek woda ,
1 łyżka żelatyna ,
2 łyżki sok z cytryny
W garnuszku mieszam sok z cytryną, wodę oraz miód. Podgrzewam, ale nie dopuszczam do wrzenia.
Dodaję żelatynę i mieszam aż się rozpuści.
Nalewam do foremek. Wkładam do foremek na co najmniej 1 godzinę.
Wyjmuję żelki delikatnie podważając boki każdego z żelek.
Najłatwiej korzystać z foremki z gumą od spodu. Wystarczy "wycisnąć" i żelki wypadają bez problemu
Uwielbiam takie domowe słodycze. Dla jeszcze lepszego efektu, można zastąpić żelatynę agarem.
Smacznie, zdrowo, kolorowo!