Gofry:
szklanka mlekaszklanka mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki oleju
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Mus:
250g truskawek
2 łyżki bitej śmietany
3 łyżki cukru
Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy.
Mąkę, mleko, żółtko, proszek do pieczenia i olej miksujemy.
Mieszamy i na koniec dodajemy ubitą pianę. Delikatnie łączymy i pieczemy gofry.
Truskawki miksujemy z cukrem i delikatnie dodajemy do nich bitą śmietanę.
Delikatnie mieszamy i polewamy gofry.
Smacznego :)
Ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie
Pyszne aromatyczne ciasteczka w czekoladzie mogą być miłą niespodzianką :)
250 g mąki pszennej
150 g margaryny
80 g cukru
1 jajko
2 łyżki soku z pomarańczy
starta skórka z pomarańczy
mała garść posiekanych orzechów włoskich
Dodatki:
pół tabliczki gorzkiej czekolady
łyżka mleka
łyżka soku z pomarańczy
łyżeczka startej skórki z pomarańczy
czerwone lub różowe ozdoby cukiernicze
Zimną margarynę siekamy z mąką i cukrem.
Dodajemy jajko, sok i skórkę z pomarańczy oraz posiekane orzechy i szybko zagniatamy ciasto.
Wkładamy na jakieś 6 minut do zamrażarki po czym rozwałkowujemy, wycinamy serduszka i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Pieczemy kilka minut do zrumienienia (uwaga, szybko się pieką więc trzeba być czujnym)
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem, sokiem i skórką.
Upieczone ciasteczka smarujemy czekolada i dekorujemy ozdobami cukierniczymi.
Smacznego :)
Mini muffinki z czekoladą i malinami
100 g mąki pszennej50 g mąki krupczatki
60 g cukru
1 łyżka kakao
70 g gorzkiej czekolady
220 g kefiru
3/4 szklanki oleju
jajko
łyżeczka sody
maliny
W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną dodajemy do masy. Dokładnie mieszamy.
Do foremek nakładamy po małej łyżeczce masy, na środku układamy malinę i przykrywamy ja drugą łyżeczką masy.
Babeczki pieczemy około 20 minut ( dokładny czas zależy od piekarnika więc pieczemy do suchego patyczka).
Smacznego :)
Mini torciki red velvet
Rozpływające się w ustach ciasto kakaowe wraz z delikatną masą śmietankową stanowi idealne połączenie a dodając ciastu koloru czerwonego możemy mile zaskoczyć drugą połówkę :)
Ciasto:2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
łyżka kakao
szklanka maślanki
3/4 szklanki oleju
2 jajka
20 gramów czerwonego barwnika w żelu
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
Krem:400 ml śmietanki 30%
125 g serka homogenizowanego o smaku śmietankowym
pół opakowania cukru waniliowego
2 opakowania śmietanfixu (na 400 ml śmietanki)Suche składniki na ciasto mieszamy ze sobą.
To samo robimy z mokrymi składnikami dodając do nich barwnik, mieszamy do uzyskania jednolitego koloru.
Łączymy składniki suche z mokrymi.
Ciasto nakładamy do foremki na babeczki i pieczemy 30 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Dokładnie studzimy babeczki.
Śmietankę ubijamy dodając do niej cukier waniliowy i śmietanfix.
Gdy będzie sztywna stopniowo dodajemy serek ubijając do połączenia się składników.
Babeczki kroimy w plastry o grubości około1,5 cm i przekładamy kremem.
Ozdabiamy według uznania.
Ja uważam, że najładniej wyglądają ozdobione okruchami ciasta.
Smacznego :)
Pikantne brownies
Przepis z książki "Na ostro" R. Lane.
200 g gorzkiej czekolady200 g brązowego cukru ( w oryginale aż 300;/)
250 g masła
3 duże jajka
75 g mąki pszennej
50 g niesłodzonego kakao
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki cayenne
łyżeczka drobno posiekanej suszonej papryczki chilli
dodatek:
lody waniliowe
cayenne
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Dodajemy do niej chilli i cayenne.
Masło miksujemy z cukrem.
Dodajemy po jajku cały czas miksując.
Dodajemy czekoladę i miksujemy na najmniejszych obrotach.
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i cynamonem, dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach( do suchego patyczka).
Gotowe ciasto podajemy z lodami na talerzu posypanym cayenne.
Smacznego :)
Obłędna czekoladowa tarta
Tarta ekstremalnie czekoladowa :) Gdy znalazłam przepis na blogu Przepisy Aleksandry ---> KLIK nie mogłam się oprzeć i go nie wypróbować. Tu podaję przepis z moimi delikatnymi zmianami.
spód tarty:
5 łyżek masła2 łyżki kakao
250 g ciastek digestive z czekoladą
masa czekoladowa:
240 ml śmietanki 30%
200 g gorzkiej czekolady
60 g gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczy i chili (nie nadziewana)
4 łyżki cukru pudru
łyżeczka przyprawy do kaw i deserów z młynka
2 jajka
pół łyżeczki mielonego chili
polewa:
2 łyżki cukru pudru
6 łyżek mleka
Ciastka mielimy, dodajemy do nich kakao i rozpuszczone, przestudzone masło, mieszamy.
Masę wykładamy do formy na tartę tworząc jej spód.
Zapiekamy go przez 10 minut w 180 stopniach po czym wyjmujemy i studzimy.
W rondelku podgrzewamy śmietankę uważając aby się nie zagotowała.
Wyłączamy ogień i dorzucamy do niej czekoladę, mieszając aż się rozpuści.
Następnie dodajemy cukier puder, chili i przyprawę.
Mieszamy i dodajemy roztrzepane jajka. Dokładnie mieszamy trzepaczką.
Masę przelewamy na podpieczony, wystudzony spód.
Całość pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Upieczoną tartę odstawiamy do wystudzenia po czym wyjmujemy z formy.
Czekoladę na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej mleko i cukier puder.
Dokładnie mieszamy i wylewamy na tartę.
Możemy ozdobić ją także owocami.
Smakuje świetnie zarówno podana od razu jak i na następny dzień.
Smacznego :)