Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodka pokusa - tarta z brzoskwiniami i wiśniami

Tarta to popularny francuski deser. Najbardziej znane francuskie tarty to: Tarta Tatin, tarta z truskawkami, cytrynowa, rabarbarowa i warzywna.

Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie, jak i słone.

Ciastem wylepia się dno i boki specjalnej formy do pieczenia tart - okrągłej i niskiej o fałdowanych brzegach.

Istnieją trzy metody pieczenia tarty:

-równocześnie surowego ciasta z wyłożonym na nie nadzieniem

-najpierw samego ciasta, a potem już upieczone napełnia się nadzieniem

-najpierw samego ciasta (często z wyłożoną suchą fasolą, która zapobiega rośnięciu ciasta), a dopiero pod koniec pieczenia wykłada się nadzienie

                                                            (Źródło: Wikipedia)

 

Dopiero niedawno zaczęłam piec tarty. Zabierałam się do tego już kilka miesięcy wcześniej, ale nigdzie nie mogłam znaleźć specjalnej foremki, chociaż szukałam już prawie wszędzie. W końcu znalazłam, co prawda nie formę do tarty, ale taką, która przypomina jej kształt.

Pierwsza tarta, którą upiekłam to:

 

TARTA Z BRZOSKWINIAMI I WIŚNIAMI

 

Słodka pokusa - tarta z brzoskwiniami i wiśniami

 

Składniki:

1/2 szklanki cukru

30g cukru waniliowego

150g palmy

1 niepełna szklanka mąki tortowej

2 jajka

200g śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

1 płaska łyżka mąki kukurydzianej

1 puszka brzoskwiń

2/3 szklanki wiśni z kompotu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Palmę szybko zagniotłam z cukrem, cukrem waniliowym, 1 żółtkiem, mąką tortową i proszkiem do pieczenia na gładkie ciasto. Zawinęłam je w folięi odłożyłam do lodówki na ok. 1 godzinę.

 

                                  Słodka pokusa - tarta z brzoskwiniami i wiśniami

 

Po schłodzeniu ciasto rozwałkowałam, przełożyłam do wysmarowanej foremki, docisnęłam brzegi. Ciasto ponakłuwałam widelcem.

 

                                 Słodka pokusa - tarta z brzoskwiniami i wiśniami

 

Śmietanę ubiłam z jednym całym jajkiem, jednym żółtkiem i cukrem pudrem, wymieszałam z mąką kukurydzianą. 1 białko ubiłam na sztywno, delikatnie wymieszałam z masą śmietanową, wylałam na ciasto.

 

                                Słodka pokusa - tarta z brzoskwiniami i wiśniami

 

Brzoskwinie odsączyłam, pokroiłam w półplasterki, ułożyłam na masie śmietanowej. Między brzoskwiniami ułożyłam odsączone wiśnie.

 

                               Słodka pokusa - tarta z brzoskwiniami i wiśniami

 

Tartę piekłam w 180 stopniach przez ok. 50 minut.

 

Słodka pokusa - tarta z brzoskwiniami i wiśniami

 

SMACZNEGO!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak