Słodka pokusa - drożdżówki

Opublikowano: 25.02.2012
Autor: Beatris
Słodka pokusa - drożdżówki
Moja rodzina ciasto drożdżowe lubi tylko pierwszego dnia. Staram się więc zrobić takie, które na drugi dzień będzie już tylko wspomnieniem.

Drożdżówka ro produkt cukierniczy, który przygotowuje się z ciasta drożdżowego. Ciastka te mogą być z różnymi dodatkami, np. z białym serem, makiem lub owocami.

Takie niewielki co nieco, a niezwykle smaczne.

My najbardziej lubimy takie z owocami i właśnie takie chciałabym zaprezentować:

 

ZAWIJANE DROŻDŻÓWKI

 

Słodka pokusa - drożdżówki

 

Do przygotowania takich drożdżówek potrzebujemy:

2 szklanki mąki tortowej

szczyptę soli

1/2 szklanki cukru

50g świeżych drożdży

2 żółtka

1/2 szklanki ciepłego mleka

50g (1/4 kostki) masła

150g dżemu brzoskwiniowego (można użyć innego)

 

Najpierw należy rozpuścić drożdże w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i zostawić do wyrośnięcia.

Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Dodać do tego żółtka, roztopione i przestudzone masło, rozczyn drożdżowy i wymieszać.

 

Słodka pokusa - drożdżówki    Słodka pokusa - drożdżówki

 

Zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je uderzając w nie dłonią. Teraz ciasto należy rozwałkować w prostokąt o bokach ok. 25 na 35 cm.

 

Słodka pokusa - drożdżówki    Słodka pokusa - drożdżówki

 

Ciasto posmarować dżemem, zwinąć w roladę, kroić w 3-cm plastry i układać na wysmarowaną blachę. Zostawić je,żeby podrosły w ciepłym miejscu.

 

Słodka pokusa - drożdżówki    Słodka pokusa - drożdżówki

 

Piec w 180 stopniach przez ok. 30-35 minut, aż się ładnie zrumienią. Ciepłe drożdżówki polukrować.

 

Słodka pokusa - drożdżówki

 

DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI

 

Słodka pokusa - drożdżówki

 

Słodka pokusa - drożdżówki

 

Życzę słodkich wrażeń.

prymat