Drożdżówka ro produkt cukierniczy, który przygotowuje się z ciasta drożdżowego. Ciastka te mogą być z różnymi dodatkami, np. z białym serem, makiem lub owocami.
Takie niewielki co nieco, a niezwykle smaczne.
My najbardziej lubimy takie z owocami i właśnie takie chciałabym zaprezentować:
ZAWIJANE DROŻDŻÓWKI
Do przygotowania takich drożdżówek potrzebujemy:
2 szklanki mąki tortowej
szczyptę soli
1/2 szklanki cukru
50g świeżych drożdży
2 żółtka
1/2 szklanki ciepłego mleka
50g (1/4 kostki) masła
150g dżemu brzoskwiniowego (można użyć innego)
Najpierw należy rozpuścić drożdże w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i zostawić do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Dodać do tego żółtka, roztopione i przestudzone masło, rozczyn drożdżowy i wymieszać.
Zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je uderzając w nie dłonią. Teraz ciasto należy rozwałkować w prostokąt o bokach ok. 25 na 35 cm.
Ciasto posmarować dżemem, zwinąć w roladę, kroić w 3-cm plastry i układać na wysmarowaną blachę. Zostawić je,żeby podrosły w ciepłym miejscu.
Piec w 180 stopniach przez ok. 30-35 minut, aż się ładnie zrumienią. Ciepłe drożdżówki polukrować.
Życzę słodkich wrażeń.