Słodka pokusa - domowe krówki
Któż z nas nie zna smaku domowych krówek? Któż z nas ich nie lubi? Moje dzieci je uwielbiają.
Jak je robię to przypomina mi się dzieciństwo, kiedy to moja starsza siostra robiła te słodkie smakołyki. Nie mogłam się nigdy doczekać, żeby ostygły.
Później, kiedy byłam już nieco starsza, siostra nauczyła mnie jak się je robi. Dzisiaj ja, robiąc je dla moich dzieci, modyfikuję ten przepis i wymyślam różne smaki dla tych łakoci.
KRÓWKI CAPPUCCINO
Składniki do ich przygotowania:
1,5 szklanki mleka
3 szklanki cukru
150g palmy
2 czubate łyżki cappuccino
Do mleka wsypać cukier, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki palmę. Podgrzewać, aż wszystko się połączy. Jak palma i cukier się rozpuszczą, wsypać proszek cappuccino (ja dałam waniliowe) i wymieszać. Wszystko gotować ok. 25-30 minut cały czas mieszając (uważać, żeby nie wykipiało). Jak masa przestanie się unosić (kipieć) wyłączyć gaz.
Masę odstawić na 2-3 minuty, w tym czasie foremkę (np. keksówkę) wysmarować lekko olejem.
Masę energicznie mieszać drewnianą łyżką. Mieszać tak długo, aż masa zrobi się bardzo gęsta.
Masę przelać do foremki i odstawić w chłodne miejsce.
Jak masa stwardnieje wyjąć ją z foremki i pokroić na mniejsze kawałki.
Tym, którzy nie znają smaku domowych krówek lub nie wiedzą jak je zrobić gorąco polecam.