Śliwkobranie czas zacząć !!

Liczba odmian śliwek sięga 6 tysięcy.W Polsce najbardziej popularne są lekko wydłużone fioletowe węgierki, ale równie chętnie spożywamy słodsze żółte lub zielone renklody. Śliwka należy do grona owoców, z których najczęściej wykonujemy przetwory – dżemy, powidła, kompoty.Śliwki zawierają ważne składniki mineralne jak jak potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor, mają sporo witamin z grupy B, dlatego od wieków cieszą się opinią owoców wpływających kojąco na układ nerwowy i poprawiających samopoczucie co jesienią jest bardzo ważne.
Ostatnio zostałam obdarowana koszem pysznych śliwek i tak myślałam ,myślałam co z nich zrobić i wymyśliłam:
Mus śliwkowy pachnący orientem
składniki :
śliwki 1 kg .
Miód 3 łyżki
Cukier ½ szklanki
Cynamon mielony
Curry 1 łyżeczka
Imbir 1 łyżeczka
Anyż gwiazdki 3 szt.
Goździki
masło
Śliwki pestkuję , na patelni rozpuszczam 2 łyżki masła ,dodaję śliwki, miód oraz cukier i duszę około 15 minut ,po tym czasie dodaję przyprawy i jeszcze 5 minut trzymam pod przykryciem ,następnie przecieram przez sitko , przekładam do słoików wcześniej wyparzonych ,zakręcam,odwracam do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia.
z reszty musu który mi zostanie robię pyszny i szybki jesienny deserek za którym moja rodzinka przepada:
Składniki:
jogurt grecki
sok z cytryny
mus śliwkowy
czekoladowe ciastka
cynamon mielony
w blenderze kruszę ciastka, jogurt mieszam z 1 łyżeczka soku z cytryny, do pucharków na dno wsypuję warstwę herbatników następnie jogurt, mus śliwkowy i na koniec warstwa jogurtu posypana obficie cynamonem.