Śledziowa uczta...
Poza tym śledzie to doskonały materiał do kulinarnych eksperymentów i dlatego często je przygotowuję… Kilka moich ostatnich przepisów zaskoczyło (na szczęście bardzo pozytywnie :-D) członków mojej Rodziny i mam nadzieję, że Wam również przypadną one do gustu…
Do przygotowania niemal tradycyjnego tatara ze śledzia potrzebne są:
3 matiasy
20 złotych cebulek marynowanych
1 duży ogórek po meksykańsku
5-7 dag papryki marynowanej
10 dag grzybów marynowanych (najlepiej prawdziwków)
1 łyżka ketchupu
1 łyżka musztardy sarepskiej
sok z 1/2 cytryny
pieprz
szczypiorek
Matiasy moczymy przez całą noc w chłodnej wodzie lub mleku, następnie odsączamy i drobno siekamy, skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny, mieszamy. Ogórka, paprykę, grzybki i cebulki marynowane kroimy w drobną kostkę. Pokrojone warzywa dodajemy do śledzi wraz z ketchupem i musztardą. Doprawiamy do smaku pieprzem. Tatara wkładamy na 30-40 minut do lodówki, aby się schłodził. Podajemy posypanego drobno posiekanym szczypiorkiem.
Jeśli lubicie natomiast połączenie bakalii i śledzia, koniecznie powinniście spróbować tatara orzechowo-pomarańczowego. Do jego przygotowania potrzebne będzie:
5 śledzi matiasów
2 pomarańcze
10 dag orzechów włoskich
1/2 szklanki wody
ocet winny
miód
płatki migdałów
pieprz
Matiasy zalewamy letnią wodą i moczymy przez 3 godziny, odcedzamy i płuczemy. Wodę zagotowujemy, studzimy, doprawiamy do smaku octem winnym i miodem (ja dałam 3,5 łyżki octu i 1 dużą łyżkę miodu). Marynatą zalewamy wymoczone śledzie i trzymamy je w niej przez 8-12 godzin. Po upływie tego czasu śledzie kroimy w drobną kostkę, pomarańcze filetujemy i kroimy w cienkie paski, dodajemy do śledzi wraz z posiekanymi drobno orzechami. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem. Tatara nakładamy na talerzyki, posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Miłośnikom śledzi na słodko polecam także rolmopsy z pomarańczą, do których przygotowania potrzebne jest:
5 śledzi matiasów
3 duże pomarańcze
1/2 szklanki wody
ocet winny
miód
płatki migdałów
pieprz
Matiasy zalewamy letnią wodą i moczymy przez 3 godziny, odcedzamy i płuczemy. Wodę zagotowujemy, studzimy, doprawiamy do smaku octem winnym i miodem (dałam 3,5 łyżki octu i 1 dużą łyżkę miodu). Marynatą zalewamy wymoczone śledzie i trzymamy je w niej przez 8-12 godzin. Po upływie tego czasu śledzie osuszamy, kroimy wzdłuż na pół i doprawiamy odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Pomarańcze obieramy ze skórki, filetujemy i na każdym kawałku śledzia układamy kilka filetów. Zwijamy rolmopsy, które spinamy wykałaczkami. Migdały prażymy na suchej patelni i obficie posypujemy przygotowane rolmopsy. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Gdy organizujemy małe przyjęcie i chcemy zaskoczyć gości, możemy przygotować także matiasy z suszoną śliwką. Potrzebować będziemy tylko:
5 śledzi matiasów
1/2 szklanki wody
ocet winny
miód
60 suszonych śliwek
migdały w słupkach
Matiasy zalewamy letnią wodą i moczymy przez 3 godziny, odcedzamy i płuczemy. Wodę zagotowujemy, studzimy, doprawiamy do smaku octem winnym i miodem (ja dałam 3,5 łyżki octu i 1 dużą łyżkę miodu). Marynatą zalewamy wymoczone śledzie i trzymamy w niej przez 8-12 godzin. W 20 śliwkach nacinamy otwory, w które wkładamy słupki migdałów. Zamarynowane śledzie przecinamy na pół- wzdłuż oraz wszerz (aby z każdego śledzia powstały nam 4 paski). Na każdym kawałku śledzia kładziemy nadzianą migdałami śliwkę i zwijamy. Spinamy wykałaczkami. Na obu końcach wykałaczek nadziewamy suszoną śliwkę.
W mig z talerzy wielbicieli suszonych pomidorów zniknąć powinny natomiast rolmopsy z pomidorami i serem pleśniowym, do których przygotowania potrzebne są:
3 śledzie matiasy
1/2 szklanki wody
ocet winny
miód
chili
pieprz
suszone pomidory
ser z niebieską pleśnią
oliwa
Matiasy zalewamy letnią wodą i moczymy przez 3 godziny, odcedzamy i płuczemy. Wodę zagotowujemy, studzimy, doprawiamy do smaku octem winnym i miodem (ja dałam 3,5 łyżki octu, 1 dużą łyżkę miodu oraz 1/4 łyżeczki chili). Marynatą zalewamy wymoczone śledzie i trzymamy je w niej przez 8-12 godzin. Po upływie tego czasu każdego matiasa kroimy wzdłuż i wszerz na pół, aby powstały nam 4 kawałki, które nacieramy odrobiną oleju i posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na każdym kawałku śledzia układamy po 1 suszonym pomidorze i po pasku sera pleśniowego. Zwijamy rolmopsy, które spinamy wykałaczkami.
A jeśli znudziły Wam się tradycyjne połączenia smaków, może spróbujecie sałatkę z ananasem i żurawiną ? Do jej przygotowania potrzebne będą:
2 śledzie matiasy
1/2 woreczka ryżu parboiled z dzikim
3 plastry ananasa z puszki
kilka łyżek żurawiny suszonej
2 łyżki majonezu
chili w proszku
sól
Matiasy zalewamy chłodną wodą i moczymy przez 3-4 godziny, następnie dokładnie płuczemy i osuszamy. Ryż gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy. Śledzie kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ryżu wraz z majonezem. Doprawiamy do smaku sproszkowanym chili, schładzamy przez godzinę w lodówce. Ryż ze śledziem nakładamy na talerzyki i układamy na nim pokrojonego w cienkie paski ananasa oraz żurawinę (można je również dodać bezpośrednio do ryżu i wymieszać, ale ułożone na sałatce ładniej się prezentują)
Mój średni brat (bo mam ich trzech :D) w ekspresowym tempie spałaszował śledziową przystawkę z pieczarkami. Jeśli i Wy chcecie zaryzykować, że potrawa szybko zniknie ze stołu przygotujcie:
3 matiasy
3-4 średnie pieczarki
1 małą cebulę
1 małą paprykę
1 łyżkę masła klarowanego
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
5 ziaren angielskich
1 liść laurowy
5-7 ziaren czarnego pieprzu
ocet winny
pieprz
sól
1 szklankę wody
Matiasy moczymy w chłodnej wodzie przez całą noc. 1/2 szklanki wody zagotowujemy z pokruszonym liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym, doprawiamy do smaku octem winnym, schładzamy, po czym marynatą zalewamy matiasy pokrojone w około 2 cm kawałki i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki lub półplasterki, cebulę siekamy w drobną kostkę. Paprykę pozbawiamy nasion i kroimy w średnią kostkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na rozgrzanym maśle aż zmiękną, dodajemy koncentrat pomidorowy i pozostałą wodę. Doprawiamy solą i pieprzem, studzimy, po czym dolewamy 4-5 łyżek marynaty, w której moczyły się śledzie i dokładnie mieszamy. Śledzie odsączamy z marynaty, układamy na talerzu i polewamy warzywami z sosem. Podajemy schłodzone.
Smacznego :-D