Śledź pod sosem jabłkowo -majonezowym
Do przygotowania takiej przystawki będziemy potzrebować:
1 słoik śledzi w occie,
1 jabłko,
sok z jednej cytryny,
1/2 słoiczka papryki konserwowej
6 łyżek natki pietruszki świeżo posiekanej,
2 łyżki śmietany,
pieprz ziołowy Prymat do smaku,
2 łyżki majonezu
Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Skrapiamy sokiem.
Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy.
Paprykę wyjmujemy ze słoika i kroimy w kosteczkę .
Łączymy jabłko z natką i papryką .
Dodajemy majonez i śmietanę .
Dodajemy pieprz do smaku.
Mieszamy wszystko razem delikatnie.
Śledzie wyjmujemy i kroimy w romby.
Układamy na talerzu.
Wykładamy na śledzie sos lekko je przykrywając .
Dekorujemy plastrem cytryny.