
Składniki:
- 70 dkg śledzi matiasów (wcześniej wymoczyć je w wodzie)
- 6 dużych cebul
- 2/3 szklanki oleju
- 3 łyżki miodu
- duży koncentrat pomidorowy
- 1/2 szklanki octu
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Szykujemy sobie potrzebne składniki, czyli olej, pokrojoną cebulę, miód, ocet, koncentrat pomidorowy i śledzie. Na patelnie wlewamy olej, dodajemy cebulę, solimy, pieprzymy i szklimy. Gdy cebula już się zeszkli dodajemy miód, ocet i koncentrat pomidorowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i gotować ok. 3 min. Odstawić sos do całkowitego wystygnięcia. Śledzie wypłukane z soli, kroimy na paski o ok. 1 cm. szerokości. Wystudzony sos wykładamy na pokrojone śledzie i mieszamy. Sałatkę śledziową odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej smakuje jak się smaki przegryzą czyli po ok. 1-2 dniach w chłodzie.
