Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie z cebulką w sosie pomidorowo -miodowym, czyli święta już tuż tuż...

Te śledzie zawsze goszczą u nas w okresie świątecznym, noworocznym czy ot tak bez okazji. Ich przygotowanie trwa chwilkę a potem długo można się nimi zajadać. Sos pomidorowy z octem i z cebulką zostaje złagodzony miodem, który dodatkowo nadaje im taki fajny aromat.

Śledzie z cebulką w sosie pomidorowo -miodowym, czyli święta już tuż tuż...



Śledzie w miodzie i pomidorach
Składniki:

- 70 dkg śledzi matiasów (wcześniej wymoczyć je w wodzie)

- 6 dużych cebul

- 2/3 szklanki oleju

- 3 łyżki miodu

- duży koncentrat pomidorowy

- 1/2 szklanki octu

 Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Szykujemy sobie potrzebne składniki, czyli olej, pokrojoną cebulę, miód, ocet, koncentrat pomidorowy i śledzie. Na patelnie wlewamy olej, dodajemy cebulę, solimy, pieprzymy i szklimy. Gdy cebula już się zeszkli dodajemy miód, ocet i koncentrat pomidorowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i gotować ok. 3 min. Odstawić sos do całkowitego wystygnięcia. Śledzie wypłukane z soli, kroimy na paski o ok. 1 cm. szerokości. Wystudzony sos wykładamy na pokrojone śledzie i mieszamy. Sałatkę śledziową odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej smakuje jak się smaki przegryzą czyli po ok. 1-2 dniach w chłodzie.

Śledzie w pomidorach i miodzie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak