Śledzie po hawajsku - mój faworyt na święta i Sylwestra

Składniki:
- 50 dkg śledzi solone matiasów
- 0,5 puszki ananasów
- 0,5 puszki kukurydzy
- 1 cebula
Zalewa octowa:
- ¼ szklanki octu
- 1 szklanka wody przegotowanej zimnej
Sos curry:
- 5 łyżek majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka curry
- szczypta cukru, soli, pieprzu cayenne
1 łyżeczka soku z cytryny
Myjemy śledzie i kroimy w paseczki o szerokości ok. 1 cm. Pokrojone śledzie zalewamy wodą z octem i odstawiamy na kilka godzin (ja odstawiłam na 3 godz. ale może być dłużej, nawet na całą noc) do lodówki.
Gdy śledzie zalejemy zalewą i odstawimy do lodówki, łączymy w miseczce składniki do sosu curry czyli majonez, jogurt, curry, sok z cytryny i przyprawy i również odstawiamy do lodówki.
Po odpowiednim czasie śledzie odsączamy z zalewy, dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa, kukurydzę, sparzoną cebulę pokrojoną w kostkę i sos.
Mieszamy wszystko ze sobą i sałatka gotowa. Najlepsza jest jak się "przegryzie" czyli np. na następny dzień, tak więc śmiało można ją przygotować dzień wcześniej przed imprezą.
Przepis krok po kroku z fotorelacją znajduje się tutaj