Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie po hawajsku - mój faworyt na święta i Sylwestra

Pewnie znajdą się takie osoby, które czytając ten przepis zdziwią się jak to tak... śledź z ananasem? :/ Kiedyś również bym się skrzywiła z obrzydzeniem na samą myśl o takim połączeniu a teraz dałabym się za nie pokroić :) Jeśli śledzie to tylko ze słodkim akcentem. Delikatny i słodki smak ananasa, słodka kukurydza, do tego lekko kwaskowy sos curry i śledziki delikatnie octowe wszystko razem z pachnącą sparzoną cebulką... poezja smaku..

śledzie po hawajsku
śledzie po hawajsku

Składniki:

- 50 dkg śledzi solone matiasów   

 - 0,5 puszki ananasów     

 - 0,5 puszki kukurydzy

 - 1 cebula

 

Zalewa octowa:

 - ¼ szklanki octu

 - 1 szklanka wody przegotowanej zimnej

 

 Sos curry:

- 5 łyżek  majonezu

- 3 łyżki jogurtu naturalnego       

- 1 łyżeczka curry    

 - szczypta cukru, soli, pieprzu cayenne          

1 łyżeczka soku z cytryny           

 

Myjemy śledzie i kroimy w paseczki o szerokości ok. 1 cm. Pokrojone śledzie zalewamy wodą z octem i odstawiamy na kilka godzin (ja odstawiłam na 3 godz. ale może być dłużej, nawet na całą noc) do lodówki.

 Gdy śledzie zalejemy zalewą i odstawimy do lodówki, łączymy w miseczce składniki do sosu curry czyli majonez, jogurt, curry, sok z cytryny i przyprawy i również odstawiamy do lodówki.

 Po odpowiednim czasie śledzie odsączamy z zalewy, dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa, kukurydzę, sparzoną cebulę pokrojoną w kostkę i sos.

Mieszamy wszystko ze sobą i sałatka gotowa. Najlepsza jest jak się "przegryzie" czyli np. na następny dzień, tak więc śmiało można ją przygotować dzień wcześniej przed imprezą.

Śledzie po hawajsku - mój faworyt na święta i Sylwestra

Przepis krok po kroku z fotorelacją znajduje się tutaj 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak