Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie pieczarkowe w oleju pod wódeczkę

Jako że u mistrza Sowy wiele rybnych inspiracji ja dodam coś od siebie przetestowane w ostatni weekend naprawdę polecam !!
Komu !! komu  !! Przepis z ostatniej imprezy
Idealne , nie za słone o dosc nietypowym smaku, idealnie wspierają naszą walkę ze straszliwym alkocholem :)

Więcej przepisów na moim prywatnym blogu http://cynowalyzeczka.blogspot.com

Śledzie pieczarkowe w oleju pod wódeczkęSkładniki:

1 kg sledzie w zalewie solnej,
1 l olej słonecznikowy,
600 gram pieczarki,
300 gram cebula biała,
4 gałązki pietruszka zielona,
1 łyżeczka oregano 
1 łyżeczka bazylia otarta 
1/2 łyżeczki estragon 

 



Jest to prosty przepis, który możemy przygotować dzień przed imprezą lub rano.Smak jest dość nietypowy , i idealnie pasujący jako zagryzka na karnawałowe domówki.Ja wszystko przygotowałam w wiaderku po śledziach, można go też przełożyć do słoików, Ilość składników jest przewidziana na dużą ilość gości.

Śledzie w słonej zalewie odsączamy zalewamy zimną wodą , odsączamy , zalewamy zimną wodą odstawiamy na 10 minut, odsączamy i znów czynność powtarzamy . Jest to bardzo ważne by uzyskać idealny smak śledzia nie wolno pomijać płukania śledzi , jeśli mamy czas pozwalamy odstać się śledziom w zimnej wodzie zmieniając ją 3-4 razy.Możemy też skorzystać z gotowych śledzi w oleju bez przypraw. Aby oceniać odsolenie śledzia wystarczy odkroić kawałek przed namoczeniem spróbować i porównywać. Płaty śledziowe dzielimy na 5 cm kawałki.Zasypujemy oregano, bazylią i estragonem mieszamy i odstawiamy.

Śledzie pieczarkowe w oleju pod wódeczkę


Pieczarki oczyszczamy , obieramy i kroimy w grubsze plasterki. W garnku zagotowujemy około 1,5 litra wody , wrzucamy pieczarki na wrzątek i mieszając gotujemy aż zmiękną około 10 minut.Następnie odsączamy i odstawiamy do wystygnięcia , (możemy przelać zimna przegotowana wodą ,wystawić na balkon ) 
Cebulę kroimy w pół plasterki , na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju , wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli i lekko zmięknie około 10 minut. Następnie zdejmujemy z patelni odstawiamy do schłodzenia.

Śledzie pieczarkowe w oleju pod wódeczkę


Śledzika mieszamy z przestygniętymi pieczarkami i cebulką, wrzucamy połamane gałązki pietruszki, Zalewamy całość olejem słonecznikowym tak by zatopić wszystkie kawałki śledzia. Całość odstawiamy na 4 godzinki do przegryzienia. 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak