Skromna kuchnia z Mazur

Opublikowano: 11.11.2016
Skromna kuchnia z Mazur
Kuchnia mazurska potrafi zaskoczyć swoją prostotą i smakiem. W dodatku nigdzie nie smakuje tak, jak nad urokliwymi jeziorami. Zapraszam w kulinarną podróż, pełną regionalnych smaków.

Roladki z farszem z jajek i szynki uświetnią każdą domową uroczystość czy niedzielny obiad! Mazurskie farszynki - przysmak prosto z Warmii i Mazur. Ziemniaczane ciasto z nadzieniem z mięsa drobiowego, jajka i szczypiorku. Bardzo wydajna i ekonomiczna porcja dla całej rodziny.
Zupy stanowią nieodłączny i charakterystyczny element kuchni regionalnej na Mazurach, w której najważniejszą zasadą jest gospodarność i wykorzystywanie wszystkich dostępnych produktów. Są to proste dania, które miały szybko zaspokoić głód, rozgrzać i dostarczyć wielu składników odżywczych.
Warto również wstąpić na zupę warzywną, prosto z własnego ogródka.
Kraina Tysiąca Jezior, Zielone Płuca Polski, jeden z cudów natury… Mazury urzekają swym niepowtarzalnym klimatem i urokiem, zielenią, wodą, możliwością relaksu oraz stadninami koni. Atrakcje na turystów czekają o każdej porze roku, wiadomo jednak, że najczęściej wybieranym czasem wyjazdowym są wakacje. Dla smakoszy jest to najlepsza pora, aby skosztować młodych warzyw, świeżych ryb czy chociażby grzybów. Nigdzie dania mazurskiej kuchni nie smakują tak, jak właśnie tu na moich Mazurach!

 

Mazurskie Farszynki

Skromna kuchnia z Mazur

 1 kg ziemniaków
200 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 łyżeczka soli

Farsz:
3 cebule
2 ząbki czosnku
300 g mięsa drobiowego ( u mnie udziec) + włoszczyzna
Pęczek szczypiorku
1 ugotowane jajko
Sól
Pieprz

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ubijamy. Mięso drobiowe gotujemy z dodatkiem włoszczyzny. Odcedzamy i kroimy w drobną kosteczkę. Ziemniaki oraz mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Do ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sól. Zagniatamy na jednolite, gładkie ciasto. Dzielimy na 8 części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt (10x15 cm).
Farsz: Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Jajko i szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki farszu (w tym mięso) łączymy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Farszem napełniamy płaty ciasta, zwijamy do krótszego boku, zlepiamy brzegi. Farszynki smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.

Kotlety po mazursku

Skromna kuchnia z Mazur

1 kg schabu wieprzowego
Sól, Pieprz
Farsz:
3 jajka
Pęczek koperku
30 dag szynki konserwowej
10 dag sera
Sól
Pieprz
2 łyżki keczupu
Panierka:
3 jajka
Bułka tarta

Schab kroimy w plastry ok. 1 cm. Rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i siekamy bardzo drobno. Szynkę konserwową kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Koperek siekamy. Wszystkie składniki farszu łączymy, doprawiamy. Schab układamy na desce, nakładamy farsz, zwijamy w roladkę. Każdą panierujemy w jaku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.

 

 Zupa warzywna z grzankami i boczkowymi chipsami

Skromna kuchnia z Mazur

3 l wody
300 g udek z kurczaka
Pęczek włoszczyzny (por + natka pietruszki)
2 marchewki
3 młode ziemniaki
1 kalarepa
1 kalafior
1 brokuł
300 żółtej fasolki szparagowej
1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Kucharek
2 łyżeczki posiekanego koperku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka liścia lubczyku
Sól, Pieprz
2 łyżki śmietany 18%
Grzanki i chipsy boczkowe:
5 kromek chleba tostowego
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
Oliwa z oliwek
500 g surowego boczku wędzonego

W dużym garnku gotujemy wodę i udka z kurczaka. Dodajemy włoszczyznę. Gdy udka są już miękkie wyjmujemy je, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy z powrotem do garnka. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki. Ziemniaki i kalarepę w kosteczkę. Kalafiora oraz brokuł dzielimy na małe różyczki. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną, posiekanym koperkiem, liściem lubczyku i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Na końcu dodajemy zahartowaną w zupie śmietanę.
Grzanki: Chleb tostowy kroimy w kosteczkę. Mieszamy go z ostrą czerwoną papryką. Skrapiamy oliwą z oliwek. Suszymy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 7 minut.
Boczek kroimy w cienkie paseczki. Szklimy go na patelni do chrupkości.

prymat