W prostej postaci, czy w wyrafinowanym daniu - warto je polubić!
Szparagi coraz bardziej lubiane i popularne goszczą na naszych stołach w przeróżnych postaciach. Przepisów jest mnóstwo i każdy powinien znależc coś dla siebie.
Są jednak osoby,które zdecydowanie nie lubią tego warzywa i zastanawiają się mocno, co w nich jest takiego nadzwyczajnego ..? To,co w wielu innych warzywach.
Szparagi są bardzo zdrowe, zawierają cenne witaminy i sole mineralne,
są doskonałym przeciwutleniaczem ,a jeść je możemy tylko wiosną,
bo są warzywem sezonowym/ pomijam przetwory i mrożonki/.
A te osoby, które twierdzą, że ich nie lubią to po prostu nie wiedzą co z nimi robić , jak je przyrządzić i zwyczajnie ich nie znają /tak było kiedyś ze mną/ . A wystarczy popatrzeć jakie cudowne potrawy ze szparagów przygotował nasz DS by uwierzyć, że z tym warzywem można się zaprzyjaźnić i stworzyć niepowtarzalne smaki.
Ja jednak zaproponuję coś bardzo prostego, ale zapewniam, że smacznego.
Po raz pierwszy szparagi podałam w ten sposób i z pewnością nie ostatni.
Można je jeść samodzielnie , ale świetnie smakują jako dodatek do czerwonego barszczu.
Składniki:
1 op. ciasta francuskiego/ moje było owalne -230 g/
szparagi / 8 szt/
szynka gotowana w plastrach /8 szt/
jajko /do posmarowania ciasta/
starty parmezan /do posypania/
użyłam również do posypania nasiana kminu
Wykonanie:
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce , obrać i ugotować na parze ok -5 min.
Powinny być miękkie, ale jędrne.
Ugotowane szparagi przelać zimną wodą i ułożyć na ręczniku kuchennym .
Ciasto francuskie pokroić w paski /ok.2-3cm./.
Szparagi ułożyć na plastrach szynki, posypać startym serem i zawinąć w nią.
Paseczkami ciasta francuskiego owinąć szparagi z szynką i ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmarować jajkiem , posypać serem i kminem.
Szparagi w cieście francuskim piec ok.15 min w temperaturze 200 st.C.


Szparagi w cieście francuskim moga być doskonałym dodatkiem do czerwonego barszczu.
Możemy ugotować wiecej warzyw i wykorzystać je do przygotowania pysznego śniadania.
Szparagi w szynce parmeńskiej /lub innej/ z sałatą i jajkiem sadzonym
