Sezon na szparagi trwa

Opublikowano: 05.05.2012
Autor: cris04
Sezon na szparagi  trwa
W prostej postaci, czy w wyrafinowanym daniu - warto je polubić!

 

Sezon na szparagi  trwa

Szparagi coraz bardziej lubiane  i popularne goszczą na naszych stołach w przeróżnych postaciach. Przepisów jest mnóstwo i każdy powinien znależc coś dla siebie.
 Są jednak osoby,które zdecydowanie nie lubią tego warzywa i zastanawiają  się mocno, co w nich jest takiego nadzwyczajnego ..? To,co w wielu innych warzywach.
 
 Szparagi  są bardzo zdrowe, zawierają cenne witaminy i sole mineralne,
 są doskonałym przeciwutleniaczem ,a jeść je możemy tylko wiosną,
 bo są warzywem sezonowym/ pomijam przetwory i mrożonki/.
 A te osoby, które twierdzą, że ich nie lubią  to po prostu nie wiedzą  co z nimi robić , jak je przyrządzić i zwyczajnie ich nie znają /tak było kiedyś ze mną/ . A wystarczy popatrzeć  jakie cudowne  potrawy ze szparagów przygotował nasz DS by  uwierzyć, że z tym warzywem  można się zaprzyjaźnić i stworzyć niepowtarzalne smaki.
 

Ja jednak  zaproponuję coś bardzo prostego, ale zapewniam, że smacznego.
Po raz pierwszy  szparagi podałam w ten sposób i z pewnością nie ostatni.
 Można je jeść samodzielnie , ale  świetnie smakują jako dodatek do czerwonego  barszczu.
 

Sezon na szparagi  trwa




Składniki:

1 op. ciasta francuskiego/  moje było owalne -230 g/
szparagi / 8 szt/
szynka gotowana w plastrach /8 szt/
jajko /do posmarowania ciasta/
starty parmezan /do posypania/
 
użyłam również do posypania nasiana kminu

 

Wykonanie:
Szparagi  umyć, odłamać zdrewniałe końce , obrać i ugotować na parze ok -5  min.
 Powinny być miękkie, ale jędrne.
Ugotowane szparagi przelać zimną wodą i ułożyć na ręczniku kuchennym .
Ciasto francuskie pokroić w  paski /ok.2-3cm./.
 Szparagi ułożyć na plastrach szynki,  posypać startym serem i  zawinąć  w nią.
 Paseczkami  ciasta francuskiego owinąć szparagi z szynką i ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch  ciasta posmarować jajkiem , posypać serem i  kminem.
Szparagi w cieście francuskim piec ok.15 min w temperaturze 200 st.C.


Sezon na szparagi  trwa



 
Sezon na szparagi  trwa


Szparagi w cieście francuskim moga być doskonałym dodatkiem do czerwonego barszczu.
Sezon na szparagi  trwa 


Możemy ugotować wiecej  warzyw i wykorzystać je do przygotowania pysznego śniadania.

Szparagi w szynce parmeńskiej /lub innej/ z sałatą i jajkiem sadzonym

Sezon na szparagi  trwa


 
prymat