Sezon na śliwki

Opublikowano: 25.07.2011
Autor: Jolanta_P-S
Sezon na śliwki
Śliwka jest niedocenianym owocem – na naszych stołach wciąż królują jabłka, gruszki, pomarańcze. Tymczasem śliwka wyróżnia się niezwykłym bogactwem witamin i minerałów, które znajdziemy nie tylko w świeżych, ale i suszonych owocach.

Sezon na śliwki

Śliwka jest niedocenianym owocem – na naszych stołach wciąż królują jabłka, gruszki, pomarańcze. Tymczasem śliwka wyróżnia się niezwykłym bogactwem witamin i minerałów, które znajdziemy nie tylko w świeżych, ale i suszonych owocach.

Tracimy wiele, nie uwzględniając śliwek w naszym jadłospisie. Owoce te zawierają bowiem dużą liczbę różnorodnych składników, które mają wpływ na zdrowie i urodę – witaminy A, C, E, B6, K, polifenole (między innymi kwas chlorogenowy), potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez,  błonnik. Owoce te mają silne działanie antyoksydacyjne, zmniejszają więc ryzyko rozwoju nowotworu. 

Nie mogłam sie oprzeć w sklepie widokowi tych pięknych owoców, zaraz przed oczami miałam widok mojego ulubionego placka ze śliwkami i kruszonką.

Sezon na śliwki

Składniki:
  • 1 kg śliwki duże,
  • 1 kostki margaryna,
  • 2,5 szkl. mąka,
  • 3 szt jajka,
  • 1/3 szkl. mleko,
  • 1 szkl. cukier,
  • 15 g proszek do pieczenia

Margarynę rozpuścić. Wyspać szklankę cukru do miski, dodać margarynę, wbić 3jajka i dokładnie wymieszać. Wsypać po kolei mąkę małymi porcjami, dodać mleko, pod koniec wsypać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną margaryną i posypaną bułka tartą.

Sezon na śliwki

Na ciasto wyłożyć połówki śliwek skórką do dołu,

Sezon na śliwki

posypać drobną kruszonką zrobioną z mąki, cukru i margaryny,

Sezon na śliwki

piec 50 minut w temp. 180 stopni, potem włączyć na 10 minut termoobieg, wyłączyć, niech stygnie w piekarniku.

Sezon na śliwki

prymat