Ryż z kurkami i kurkumą
Składniki:
Ryż brązowy lub do risotta (100 gram), kurki (ok. 300 g), cebula (1 sztuka), groszek (150 g), kurkuma (1 łyżeczka), masło klarowane do smażenia (ok. 1 łyżka), sól i pieprz do smaku, śmietana kwaśna do zup (1 łyżka opcjonalnie).
Przygotowanie:
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę orać i pokroić w kostkę i podsmażyć 3 minutki na maśle, dodać dokładnie oczyszczone i umyte kurki. Poczekać aż poszczą wodę, mieszać od czasu do czasu i dusić aż woda prawie odparuje. Dodać ugotowany ryż. Doprawić solą, pieprzem i kurkumą. Na końcu dodać groszek i ewentualnie kwaśną śmietanę, wymieszać i gotowe.
Kurki w occie winnym do słoików
Składniki:
Kurki (1 kg), cebula (3-4 sztuki), sól (1 łyżka), ocet winny (3/4 szklanki), cukier (2 łyżeczki), ziele angielskie (1 łyżka), liście laurowe (kilka), gorczyca biała ziarna (1 łyżka), woda.
Przygotowanie:
Kurki (te małe w całości) oczyścić i umyć. W garnku zagotować wodę z solą (1 łyżeczka) i wsypać kurki, gotować je 5 minut (zmniejszają objętość około połowę). Obgotowane kurki umieścić w słoikach, wsypać około ½ łyżeczki gorczycy do każdego słoika.
Zalewa: Około 2 szklanki wody zagotować w garnku razem z cukrem, solą (1 łyżeczka) liśćmi laurowymi i cebulą (obraną) i przekrojoną na ćwiartki. Po 2-3 minutach zdjąć z gazu i wlać ocet. Cebulę i liście laurowe włożyć do słoików na kurki. Zalewą wypełnić słoiki. Zakręcić.
Pasteryzować 10-15 minut. Pozostawić do góry dnem.
S m a c z n e g o :)
linki do wpisów:
sezon na kurki (I)
sezon na kurki (II)