Sery domowej produkcji

Opublikowano: 15.05.2013
Autor: Mysiunia
Sery domowej produkcji
Dziś chciałabym zapoczątkować swój nowy cykl tematyczny dotyczący produkcji serów według domowej receptury. Od czasu do czasu będę zamieszczać propozycję i wyjaśniać wszystko krok po kroku. Na pewno nie zabraknie też cennych informacji dotyczących walorów samego sera : )

Pamiętam czasy beztroskiego dzieciństwa i życie w typowo wiejskiej, drewnianej chatce, gdzie w 80% jadło się tylko naturalne produkty, które przygotowywało się samemu w domu. Jednym z takich produktów był twaróg, który robiło się raz w tygodniu – w sporej ilości. Najpierw mleko prosto od krowy kwasiło się kilka dni, potem powolny proces podgrzewania, następnie całą noc twaróg obciekał z serwatki w specjalnie uszytym rękawie, a następnie przykryty drewnianą deską do krojenia i obciążony odważnikami przyjmował swoją ostateczną formę przez kolejne kilka godzin – w konsekwencji otrzymywało się pyszny ,wiejski twarożek, którego smak jest jedyny w swoim rodzaju!

Jako że z zamiłowania chętnie uciekam się do natury i uwielbiam wszelkie rzeczy robić sama, a nie kupować w sklepie to od pewnego czasu zaczęłam się interesować wyrobem własnych serów – nie tylko tradycyjnych twarogów. Obecne czasy umożliwiają nam nieco więcej wariacji niż dawniej, ale dobre mleko to podstawa. Ja mam to szczęście, że zawsze mogę liczyć na swoją Babcię i w każdej chwili, gdy tylko potrzebuję, otrzymuje od Babci mleko kozie, krowie bądź śmietankę na masło – jest z czego eksperymentować :)

Już niebawem zamieszczę swój pierwszy wpis propagujący pierwszy rodzaj sera przyrządzony w domu – kozi twaróg cytrynowy.  Jednak tymczasem postaram się Wam choć trochę przybliżyć różnorodność dostępnych serów.

O serze słów kilka..  : )

Sery domowej produkcji

 

Jak podają źródła historyczne pierwsze sery były wytwarzane na Bliskim Wschodzie już 8 tysięcy lat przed naszą erą! A to, że ludzie zaczęli go wyrabiać było czystym przypadkiem  :) Początkowo królował jedynie twaróg, ale z czasem sztuka serowarska osiągała co raz wyższy poziom i tak jest do dziś – ciągle sztuka ta jest udoskonalana i dzięki temu na dzień dzisiejszy wyróżniamy około 4 tysiące rodzajów sera! Na pewno nie uda mi się poznać wszystkich, a już tym bardziej spróbować wykonać je samodzielnie w domu, ale może kilka? Kilkanaście? A może nawet kilkadziesiąt? : ) Zobaczymy, to się dopiero okaże!

Mam nadzieję, że zarażę Was swoją nową pasją i będziecie razem ze mną odkrywać nowe smaki!

Źródło informacji historycznych: www.wikipedia.pl<-->

prymat