Serowo galaretkowy torcik

Opublikowano: 05.03.2013
Autor: IZABELA29
Serowo galaretkowy torcik
Serowy na maxa ,cudny w smaku ,kolorowy jak wczesna wiosna... O tym jak można dopieszczać rodzinę deserami...

     Serowo galaretkowy torcik


                                                    Składniki na ciasto:

100 g margaryny roztopionej,
    6 jajek
    120 g mąki  pszennej,
    30 g mąki  ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    marmolada,


MASA:
    620 g sera trzykrotnie mielonego,
    1   galaretka pomarańczowa,
    1   galaretka truskawkowa,
    1   galaretka agrestowa,
    4 łyżki cukru
    330 g
śmietanki trzydzieści procent,
    1 galaretka truskawkowa

 


Sposób przygotowania: 


Dzień wcześniej rozpuszczamy galaretki w 250 ml wody ,studzimy i chłodzimy w lodówce przez noc.

 

 

          

Ciasto - rolada:


Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą mase. Dodajemy mąke i proszek do pieczenia oraz roztopiona margarynę.

Następnie dodajemy ubitą piane i delikatnie łączymy ze sobą .

Ciasto wylewamy do blaszki 25 x 35 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez 25-30 minut.

 

 

         

 

Ciasto po upieczeniu zwijamy w rulon na ściereczce. Po przestudzeniu smarujemy marmoladą i znów zwijamy. Odstawiamy na 30 minut.

 

 

       

 

Kroimy w 1 cm plastry.

 

        

 

Dużą miske wykładamy folią i układamy plastry rolady. 

 

      

Śmietanę ubijamy na sztywno.

Ser trzykrotnie mielony miksujemy z cukrem.

Dodajemy śmietanę ,a następnie łączymy z galaretkami pokrojonymi w kostke oraz 1 galaretką truskawkową rozpuszczoną w 250 ml wody już lekko tężejącą .

Przelewamy mase na kawałki rolady. 

 

        

 

Na masę układamy reszte rolady lekko dociskając.

Chłodzimy całą noc w lodówce by masa dobrze zastygła. 

 

       

 

Po zastygnięciu przewracamy miske najlepiej na duży talerz lub spód od tortownicy 26 cm.

 

prymat