Serowo galaretkowy torcik
Składniki na ciasto:
100 g margaryny roztopionej,
6 jajek
120 g mąki pszennej,
30 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
marmolada,
MASA:
620 g sera trzykrotnie mielonego,
1 galaretka pomarańczowa,
1 galaretka truskawkowa,
1 galaretka agrestowa,
4 łyżki cukru
330 g śmietanki trzydzieści procent,
1 galaretka truskawkowa
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej rozpuszczamy galaretki w 250 ml wody ,studzimy i chłodzimy w lodówce przez noc.
Ciasto - rolada:
Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą mase. Dodajemy mąke i proszek do pieczenia oraz roztopiona margarynę.
Następnie dodajemy ubitą piane i delikatnie łączymy ze sobą .
Ciasto wylewamy do blaszki 25 x 35 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez 25-30 minut.
Ciasto po upieczeniu zwijamy w rulon na ściereczce. Po przestudzeniu smarujemy marmoladą i znów zwijamy. Odstawiamy na 30 minut.
Kroimy w 1 cm plastry.
Dużą miske wykładamy folią i układamy plastry rolady.
Śmietanę ubijamy na sztywno.
Ser trzykrotnie mielony miksujemy z cukrem.
Dodajemy śmietanę ,a następnie łączymy z galaretkami pokrojonymi w kostke oraz 1 galaretką truskawkową rozpuszczoną w 250 ml wody już lekko tężejącą .
Przelewamy mase na kawałki rolady.
Na masę układamy reszte rolady lekko dociskając.
Chłodzimy całą noc w lodówce by masa dobrze zastygła.
Po zastygnięciu przewracamy miske najlepiej na duży talerz lub spód od tortownicy 26 cm.