Pełne pyszności! Ser, sok pomidorowy, bazylia...
A ten zapach... ach!
Nie oderwiecie się od nich! Wiem coś o tym :) i proszę, nie pytajcie ile ja sama ich zjadłam... :P
Składniki na 9 bułek:
- ok 1/2 kg mąki (lub ciut więcej)
- 3/4 szklanki soku pomidorowego
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 20g drożdży
- duża łyżka miękkiego masła
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 80-100g sera żółtego pokrojonego w małą kosteczkę/ lub startego
- łyżeczka suszonej bazylii
Sok pomidorowy leciutko podgrzewamy.
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier.
Do miski wsypujemy prawie całą mąkę, sól, bazylię, dodajemy miękkie masło, pokrojony ser, sok i wodę z drożdżami. Zagniatamy dokładnie ciasto. Powinno być elastyczne i nie twarde. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wtedy dzielimy je na 9 części i formujemy z nich gładkie bułeczki.
Układamy na blaszce (posmarowanej masłem i podsypanej mąką) do napuszenia na ok 30 minut.
Pieczemy w temp 190st około 20-25 minut.
Smacznego :-)