Serowe bułki z sokiem pomidorowym i bazylią

Opublikowano: 18.01.2013
Autor: Russkaya
Serowe bułki z sokiem pomidorowym i bazylią
Pełne pyszności! Ser, sok pomidorowy, bazylia... A ten zapach... ach! Nie oderwiecie się od nich! Wiem coś o tym :) i proszę, nie pytajcie ile ja sama ich zjadłam... :P

Serowe bułki z sokiem pomidorowym i bazylią


Składniki na 9 bułek:

  • ok 1/2 kg mąki (lub ciut więcej)
  • 3/4 szklanki soku pomidorowego
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 20g drożdży
  • duża łyżka miękkiego masła
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 80-100g sera żółtego pokrojonego w małą kosteczkę/ lub startego
  • łyżeczka suszonej bazylii

 

Sok pomidorowy leciutko podgrzewamy.

W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier.

Do miski wsypujemy prawie całą mąkę, sól, bazylię, dodajemy miękkie masło, pokrojony ser, sok i wodę z drożdżami. Zagniatamy dokładnie ciasto. Powinno być elastyczne i nie twarde. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wtedy dzielimy je na 9 części i formujemy z nich gładkie bułeczki.

Układamy na blaszce (posmarowanej masłem i podsypanej mąką) do napuszenia na ok 30 minut.

Pieczemy w temp 190st około 20-25 minut.

Smacznego :-)

prymat