Serowa fantazja
Mając do dyspozycji kilka produktów w domu i oczywiście ser topiony śmietankowy stworzyłam jeden przepis, który wykorzystałam do trzech dań na różne okazje. Takie zastosowanie jest dobre dla zapracowanych pań, a na tyle łatwe, że i panowie sobie z tym przepisem poradzą. Zrobiłam sos śmietankowy.
W pierwszej wersji
" Kasza w sosie śmiatankowym" potrzebujemy :
1 woreczek kaszy gryczanej
3 serki śmietankowe trójkąciki
4 czarne oliwki
10 dag piersi z kurczaka
2 owoce kaparów w occie winnym
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżke masła
miąższ z dwóch pomidorów oraz sól i pieprz kolorowy do smaku
Kasze gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W rondelku rozpusczamy masło. Filet z kurczaka kroimy na wąskie paski i smażymy na maśle wcześniej oprószamy je lekko solą i pieprzem. Smażymy na rumiano. Dodajemy 3 serki i widelcem dokładnie rozgniatamy i rozpuszczamy. Z dwóch pomidorów wydrążamy środki, które dodajemy do rondelka. Mieszamy. Kapary, oliwiki i natkę pietruszki siekamy i dodajemy do sosu śmietankowego, który nam się wytworzył. Gotujemy razem około 10 minut. Gotowy sos wylewamy na kasze wyłożoną na talerzu.
Wykorzystują ten sam przepis na sos robimy drugie równie proste danie.
" Pomidory w ptaserkach"
Dodatkowo potrzebujemy tylko pomidory ,które wydrążliśmy z miąszu potrzebnego do zrobienia sosu. Napełniamy wystudzonym sosem- farszem wnętrze pomidorów.
Dekorujemy i gotowe.
Prawda, że proste rozwiązanie ?
Trzecia propozycją, do której zastosowałam ten przepis to
"Jaja nadziane..."
Potrzebujemy 5 jajek ugotowanych na twardo i oczywiście sos śmiatankowy.
Obieramy jajka ze skorupek i przekrawamy na połówki. Żółtka mieszamy z wystudzonym sosem. Napełniamy, posypane pieprzem kolorowym, połówki jajek farszem.
Układamy na talerzu i dekorujemy jak chcemy.
Jeden przepis kilka propozycji. Sos robi się bardzo szybko. Polecam.