Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowa fantazja

Sery mają zastosowanie w kuchni już nie od dziś. Każdy ma ulubiony jego rodzaj ,którym najczęściej się delektuje. U mnie najczęściej gości ser topiony ale cóż można z niego zrobić ? Oto jest pytanie. Znalazłam sposób na wykorzystanie ciekawe i smaczne sera,nie tylko na kanapkę.

Mając do dyspozycji kilka produktów w domu i oczywiście ser topiony śmietankowy stworzyłam jeden przepis, który wykorzystałam do trzech dań  na różne okazje. Takie zastosowanie jest dobre dla zapracowanych pań, a na tyle łatwe, że i panowie sobie z tym przepisem poradzą. Zrobiłam sos śmietankowy.

W pierwszej wersji

" Kasza w sosie śmiatankowym" potrzebujemy :

1 woreczek kaszy gryczanej

3 serki śmietankowe trójkąciki

4 czarne oliwki

10 dag piersi z kurczaka

2 owoce kaparów w occie winnym

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżke masła

miąższ z dwóch pomidorów oraz sól i pieprz kolorowy do smaku

 Kasze gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W rondelku rozpusczamy masło. Filet z kurczaka kroimy na wąskie paski i smażymy na maśle wcześniej oprószamy je lekko solą i pieprzem. Smażymy na rumiano. Dodajemy 3 serki i widelcem dokładnie rozgniatamy i rozpuszczamy. Z dwóch pomidorów wydrążamy środki, które dodajemy do rondelka. Mieszamy. Kapary, oliwiki i natkę pietruszki siekamy i dodajemy do sosu śmietankowego, który nam się wytworzył. Gotujemy razem około 10 minut. Gotowy sos wylewamy na kasze wyłożoną na talerzu.

Serowa fantazja

 

 Wykorzystują ten sam przepis na sos robimy drugie równie proste danie.

" Pomidory w ptaserkach"

Dodatkowo potrzebujemy tylko pomidory ,które wydrążliśmy z miąszu potrzebnego do zrobienia sosu. Napełniamy wystudzonym sosem- farszem wnętrze pomidorów.

Dekorujemy i gotowe.

Serowa fantazja

Prawda, że proste rozwiązanie ?

Trzecia propozycją, do której zastosowałam ten przepis to

"Jaja nadziane..."

Potrzebujemy 5 jajek ugotowanych na twardo i oczywiście sos śmiatankowy.

Obieramy jajka  ze skorupek i przekrawamy na połówki. Żółtka mieszamy z wystudzonym sosem. Napełniamy, posypane pieprzem kolorowym, połówki jajek farszem.

Układamy na talerzu i dekorujemy jak chcemy.

Serowa fantazja

Jeden przepis kilka propozycji. Sos robi się bardzo szybko. Polecam.

 

 

 

Zoso 17.02.2012 20:08
smakowicie wygląda
Barbara40 01.10.2011 18:39
Fajne, apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak