Sernik z pianką i brzoskwiniami
CIASTO,
5 żółtek
3 szklanki mąki pszennej,
15 g proszku do pieczenia,
3 łyżki cukru kryształ,
250 g margaryny
,
MASA SEROWA;,
1 kg sera trzykrotnie mielonego,
3 jajka,
1 szklanka cukrukryształ,
2 opakowania budyniu waniliowego
125 g margaryny,
PIANA,
5 białek
3/4 szklanki cukru kryształ,
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 puszka brzoskwiń
26x35 cm blaszka
CIASTO:
Zagniatamy składniki na ciasto.
Wbijamy żółtka, białka odkładamy na pianę .
Mąkę przesiewamy,dodajemy margarynę, proszek do pieczenia i cukier.
Gotowe ciasto przekładamy na folię aluminiową .
Zawijamy ściśle i chłodzimy 1 godzinę w lodówce.
2/3 ciasta wykładamy na blaszkę ,resztę chowamy do zamrażalnika.
Powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i podpiekamy 15 minut. Studzimy.
MASA SEROWA:
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami.
Białka ubijamy na sztywną pianę .
Do masy żółtkowej dodajemy pomału ser trzykrotnie mielony
Na koniec łączymy z proszkiem budyniowym i delikatnie z pianą ubitą z białek.
Odsączone brzoskwinie kroimy w kosteczkę .
PIANA:
Z białek ubijamy pianę ,dodajemy cukier i pod koniec mąkę ziemniaczaną uważając by piana nie opadła.
Tak gotową piane wyłożymy na ciasto.
Na podpieczone ciasto wykładamy połowę masy serowej.
Posypujemy brzoskwiniami.
Wykładamy resztę masy delikatnie ją wyrównując.
Na masę serową wykładamy pianę z białek.
Na piane ścieramy ciasto schowane w zamrażalniku.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 60 minut.