Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z pianką i brzoskwiniami

Puszysty z owocami brzoskwini , warto zrobić i skosztować .

Sernik z pianką i brzoskwiniami

 

 

 

 CIASTO,
    5 żółtek
    3 szklanki mąki pszennej,
    15 g proszku do pieczenia,
    3 łyżki cukru kryształ,
    250 g margaryny
,
    MASA SEROWA;,
    1 kg sera trzykrotnie mielonego,
    3 jajka,
    1 szklanka cukrukryształ,
    2 opakowania budyniu  waniliowego 
    125 g margaryny,

    PIANA,
    5 białek
    3/4 szklanki cukru kryształ,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 puszka  brzoskwiń 


    26x35 cm blaszka

 

                                                    CIASTO: 


Zagniatamy składniki na ciasto.
Wbijamy żółtka, białka odkładamy na pianę .
Mąkę przesiewamy,dodajemy margarynę, proszek do pieczenia i cukier.

Gotowe ciasto przekładamy na folię aluminiową .

Zawijamy ściśle i chłodzimy 1 godzinę w lodówce. 

                                      Sernik z pianką i brzoskwiniami

2/3 ciasta wykładamy na blaszkę ,resztę chowamy do zamrażalnika.
Powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem.

 

                                                             Sernik z pianką i brzoskwiniami


Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i podpiekamy 15 minut. Studzimy.

 

                                                                  MASA SEROWA:

 


Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami.

Białka ubijamy na sztywną pianę .

Do masy żółtkowej dodajemy pomału ser trzykrotnie mielony

Na koniec łączymy z proszkiem budyniowym i delikatnie z pianą ubitą z białek.

Odsączone brzoskwinie kroimy w kosteczkę .

                                                     Sernik z pianką i brzoskwiniami

 

 

                                                                            PIANA:
Z białek ubijamy pianę ,dodajemy cukier i pod koniec mąkę ziemniaczaną uważając by piana nie opadła.

Tak gotową piane wyłożymy na ciasto.

Na podpieczone ciasto wykładamy połowę masy serowej.

Posypujemy brzoskwiniami. 

 

Sernik z pianką i brzoskwiniami

Wykładamy resztę masy delikatnie ją wyrównując.

Na masę serową wykładamy pianę z białek. 

 

Sernik z pianką i brzoskwiniami

Na piane ścieramy ciasto schowane w zamrażalniku.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 60 minut.

 

 

 

Sernik z pianką i brzoskwiniami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak