Sernik niczym śnieżny biały puch.

Opublikowano: 03.11.2012
Autor: IZABELA29
Sernik niczym śnieżny biały puch.
Serniki słodkie ciasta bialutkie od śnieżnobiałego sera..

Sernik - u mnie do iedawna ciasto ,które sprawiało dużo kłopotu przy jego wypieku.

Prawda  życiowa tak , że po wielu próbach nadchodzi oczekiwany rezultat sprawdziła się w 100 %.

 

Z tego względu proponuję Wam 2 serniki :

 

              Serowa delicja z budyniem

 

 

CIASTO:
 2 szklanki mąki pszennej
 15 g proszku do pieczenia,
 125 g margaryny
 1/2 szklanki cukru kryształ,
 2 jajka,
 1 żółtko jaja.

Składniki na ciasto zagniatamy. Wałkujemy na placek wielkości blaszki ,w której bedziemy piec sernik. Wkładamy do blaszki.

 


MASA BUDYNIOWA:
 3 opakowania budyniu czekoladowego
 1 litr mleka 

Z proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń , następnie wylewamy na ciasto nieupieczone.

 

MASA SEROWA;
 1/2 kg sera trzykrotnie mielony,
 1/2 szklanki cukru kryształ,
 125 g margaryny,
 3 jajka,
 1 białko jaja pozostałe z  przygotowania ciasta,
 2 opakowania budyniu śmietankowego

cukier puder do posypania ciasta.

 

Z białek ubijamy pianę,dodajemy 1 opakowanie proszku budyniowego .

Margarynę  ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy na przemian  żółtka i ser.

Pod koniec ubijania wsypujemy proszek budyniowy ,a na sam koniec pianę .

Wykładamy na wystudzony budyn .

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 60 minut.

Studzimy w blaszce i kroimy dopiero, gdy będzie wystudzony. Posypujemy cukrem pudrem.

 

 

 

 

 

Drugim sernikiem , który polecam jest :

         Puszysty sernik dwukolorowy

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:

1 łyżka kakao,
 2 jajka,
 2 szklanki mąki pszennej,
 1 szklanka cukru
 200 g margaryny
 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
 1/2 szklanki wody,

 

Margarynę roztapiamy w rondelku, wsypujemy do niej cukier i mieszamy aż się rozpuści. Dolewamy wodę.

Jajka rozbijamy.

Odzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy na sztywno, a żółtka dodajemy do margaryny i dokładnie mieszamy.

Wsypujemy mąke i kakao, a pod koniec ubita pianę z białek.

Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej blaszki.

 

Masa serowa;


 1 kg ser trzykrotnie mielony,
 4   jajka,
 200 g margaryny
 1 szklanka cukru kryształ,
 3 łyżki kaszy manny,
 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Jajka tak jak poprzednio rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek, które ubijamy na sztywno.

Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami.

Dodajemy ser,  kasze manne i proszek do pieczenia.

Dokładamy ubitą pianę z białek.

Mase serową wylewamy na ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 60 minut.

 

 

Serdecznie polecam te serniki  nie tylko zachwycą swym smakiem ale i  łatwością wykonania.

prymat