Sernik niczym śnieżny biały puch.
Sernik - u mnie do iedawna ciasto ,które sprawiało dużo kłopotu przy jego wypieku.
Prawda życiowa tak , że po wielu próbach nadchodzi oczekiwany rezultat sprawdziła się w 100 %.
Z tego względu proponuję Wam 2 serniki :
Serowa delicja z budyniem
CIASTO:
2 szklanki mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia,
125 g margaryny
1/2 szklanki cukru kryształ,
2 jajka,
1 żółtko jaja.
Składniki na ciasto zagniatamy. Wałkujemy na placek wielkości blaszki ,w której bedziemy piec sernik. Wkładamy do blaszki.
MASA BUDYNIOWA:
3 opakowania budyniu czekoladowego
1 litr mleka
Z proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń , następnie wylewamy na ciasto nieupieczone.
MASA SEROWA;
1/2 kg sera trzykrotnie mielony,
1/2 szklanki cukru kryształ,
125 g margaryny,
3 jajka,
1 białko jaja pozostałe z przygotowania ciasta,
2 opakowania budyniu śmietankowego
cukier puder do posypania ciasta.
Z białek ubijamy pianę,dodajemy 1 opakowanie proszku budyniowego .
Margarynę ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy na przemian żółtka i ser.
Pod koniec ubijania wsypujemy proszek budyniowy ,a na sam koniec pianę .
Wykładamy na wystudzony budyn .
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 60 minut.
Studzimy w blaszce i kroimy dopiero, gdy będzie wystudzony. Posypujemy cukrem pudrem.
Drugim sernikiem , który polecam jest :
Puszysty sernik dwukolorowy
SKŁADNIKI NA CIASTO:
1 łyżka kakao,
2 jajka,
2 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka cukru
200 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 szklanki wody,
Margarynę roztapiamy w rondelku, wsypujemy do niej cukier i mieszamy aż się rozpuści. Dolewamy wodę.
Jajka rozbijamy.
Odzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy na sztywno, a żółtka dodajemy do margaryny i dokładnie mieszamy.
Wsypujemy mąke i kakao, a pod koniec ubita pianę z białek.
Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej blaszki.
Masa serowa;
1 kg ser trzykrotnie mielony,
4 jajka,
200 g margaryny
1 szklanka cukru kryształ,
3 łyżki kaszy manny,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka tak jak poprzednio rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek, które ubijamy na sztywno.
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami.
Dodajemy ser, kasze manne i proszek do pieczenia.
Dokładamy ubitą pianę z białek.
Mase serową wylewamy na ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 60 minut.
Serdecznie polecam te serniki nie tylko zachwycą swym smakiem ale i łatwością wykonania.