Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SERNIK NA ŚWIĘTA - Z WIŚNIAMI I GALARETKĄ

Dodatek wiśni i galaretki dodawał przyjemnego posmaku i sprawił , że sernik wyglądał iście królewsko!

SKŁADNIKI:
( tortownica 24 cm )

SPÓD :
* herbatniki – 200 g
* masło – 100 g

MASA SEROWA :
* mielony twaróg – 1 kg
* jajka – 5 szt
* masło – 50 g
* śmietana 30% – 125 ml
* cukier – 1 szkl
*budyń waniliowy – 2 op

DODATKOWO :
* wiśnie – 300 g
* galaretka wiśniowa – 1 op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

SPÓD :

Masło topimy , studzimy.

Dodajemy do drobno pokruszonych herbatników.

Wyciągamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

MASA SEROWA :

Oddzielamy białka od żółtek.

Żółtka miksujemy z twarogiem , masłem , kremówką ,cukrem  i budyniami na gładką masę.

Białka ubijamy na sztywno.

Pianę delikatnie łączymy z masą serową.

Wylewamy do tortownicy wyłożone ciasteczkami.

Wstawiamy do nagrzanego na 165C piekarnika na 90 minut.

Zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

CAŁOŚĆ:

Galaretkę rozpuszczamy wg. przepisu na opakowaniu.

Wiśnie układamy na górze sernika.

Zalewamy galaretką.

Wstawiamy do lodówki na 3 godziny.

Zajadamy udekorowany np. bitą śmietaną.

Gotowe!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak