SKŁADNIKI:
( tortownica 24 cm )
SPÓD :
* herbatniki – 200 g
* masło – 100 g
MASA SEROWA :
* mielony twaróg – 1 kg
* jajka – 5 szt
* masło – 50 g
* śmietana 30% – 125 ml
* cukier – 1 szkl
*budyń waniliowy – 2 op
DODATKOWO :
* wiśnie – 300 g
* galaretka wiśniowa – 1 op
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
SPÓD :
Masło topimy , studzimy.
Dodajemy do drobno pokruszonych herbatników.
Wyciągamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
MASA SEROWA :
Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka miksujemy z twarogiem , masłem , kremówką ,cukrem i budyniami na gładką masę.
Białka ubijamy na sztywno.
Pianę delikatnie łączymy z masą serową.
Wylewamy do tortownicy wyłożone ciasteczkami.
Wstawiamy do nagrzanego na 165C piekarnika na 90 minut.
Zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
CAŁOŚĆ:
Galaretkę rozpuszczamy wg. przepisu na opakowaniu.
Wiśnie układamy na górze sernika.
Zalewamy galaretką.
Wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Zajadamy udekorowany np. bitą śmietaną.
Gotowe!