Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SERNIK NA ŚWIĘTA - WIEDEŃSKI

Puszysty , a zarazem kremowy ser … mięciutki , wręcz rozpływający się w ustach. Oblany białą czekoladą …. Każdy z przyjemnością skusi się na dodatkowy kawałek – gwarantuję!

SKŁADNIKI:

* ser biały 3krotnie zmielony – 1 kg
* masło – 200 g
* jajko – 6 szt
* cukier – ok. 30 g
* cukier wanilinowy – 1 op
* budyń waniliowy z cukrem – 2 op
* skórka cytrynowa – 1 łyżka
* bułka tarta – 1 łyżka

 

 


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką , puszystą masę.

Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.

Wsypujemy budynie , bułkę tartą i skórkę cytrynową.

Ucieramy , a następnie łyżka po łyżce dodajemy zmielony wcześniej ser.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

Przelewamy do natłuszczonej i delikatnie obsypanej bułką tartą tortownicy ( 23 cm )

Pieczemy 60 min . w nagrzanym do 200C piekarniku.

W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika ( ale jeśli widzimy , że temperatura jest za wysoka zmniejszamy ją ).

Studzimy w uchylonym.

Polewamy roztopioną czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak