Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SERNIK NA ŚWIĘTA - WANILIOWY NA KAKAOWYM SPODZIE

Niesamowicie delikatny … o obłędnie waniliowym smaku ( i zapachu ) , na fantastycznym kakaowym spodzie. Znany i lubiany w wielu rodzinach – u mnie gości od lat.

SKŁADNIKI:

( przepis na dużą blachę ok. 33 cm x 26 cm )

CIASTO:

* masło – 190 g

* mąka pszenna – 3 szkl

* cukier – 1 szkl

* żółtko – 4 szt

* kwaśna śmietana 18% – 1 czubata łyżka

* kakao – 2 łyżki

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

MASA SEROWA:

* ser 3 krotnie mielony – 1 kg

* jajka – 6 szt

* cukier – 1,5 szkl

* budyń waniliowy – 2 op

* masło – 250 g

* olejek do ciast waniliowy – 1 łyżka

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Wszystkie składniki siekamy, a następnie zagniatamy na gładkie ciasto.

Wkładamy na ok. 30 minut do mrożenia.

MASA SEROWA:

Miękkie masło miksujemy z żółtkami i 1 szklanką cukru.

Do masy dodajemy łyżka po łyżce zmielony ser, a na sam koniec wsypujemy budynie i wlewamy olejek – dokładnie miksujemy.

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając 0,5 szklanki cukru.

Ubite dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżka.

Blachę smarujemy tłuszczem, obsypujemy delikatnie mąką.

Spód wylepiamy 3/4 ciasta kakaowego, a na nie wylewamy masę serową.

Górę pokrywamy resztą ciasta – można zetrzeć , pokruszyć , albo cieniutko rozwałkować i przykryć.

Wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 60-70 minut.

Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Smacznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak