SERNIK NA ŚWIĘTA - POMARAŃCZOWY

SKŁADNIKI:
( blacha 20-22)
BISZKOPT:
- jajka – 4 szt
- mąka pszenna – 4 łyżki
- kakao – 1 łyżka
- cukier – 4 łyżki
MASA :
- twaróg – 500 g
- galaretka pomarańczowa – 2 op
- śmietana 30% – 250 ml
- sok cytrynowy – 1 łyżka
- cukier puder – 3 łyżki
- cukier wanilinowy – 2 łyżeczki
DODATKOWO :
- galaretka pomarańczowa – 2 op
- pomarańcze – 2 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT:
Zimne białka oddzielamy od żółtek
( robimy to bardzo! ostrożnie , by białka zostały ” czyste ” ).
Ubijamy je na sztywną pianę .
Pod koniec ubijania , stopniowo , po 1 łyżce dodajemy cukier , cały czas ubijając.
Dodajemy po 1 żółtku – nadal ubijamy.
Mąkę przesiewamy z kakaem, a następnie dodajemy po 1 łyżce do ubitych białek i delikatnie mieszamy – robimy to za pomocą drewnianej łyżki
( użycie miksera sprawi , że ciasto wyjdzie niższe ).
Dokładnie wymieszane wylewamy do blachy wyłożonej TYLKO na dnie papierem do pieczenia.
Boków NICZYM nie smarujemy.
Wkładamy do nagrzanego na 170 C piekarnika na ok. 20 minut ( pieczemy z termoobiegiem ).
Po tym czasie sprawdzamy upieczenie patyczkiem.
( W razie potrzeby możemy przedłużyć czas o kilka minut )
Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy nim o podłogę z wysokości ok. 0,5 metra.
Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku.
MASA:
Galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody.
Twaróg mielimy , następnie mieszamy z sokiem cytrynowym , cukrami i tężejącą galaretką.
Kremówkę ubijamy , a następnie delikatnie , ale dokładnie mieszamy z masą serową.
Wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki.
CAŁOŚĆ:
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody.
Odstawiamy do tężenia.
Owoce obieramy , kroimy w plastry i układamy na masie serowej.
Zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Gotowe!