2 op serka waniliowego bez laktozy
750 g sera twarogowego półtłustego
6 dużych jajek
1 łyżka ekstraktu waniliowego
3 budynie waniliowe
1 szk cukru
1 szk mleka
1/2 szk oleju rzepakowego
biszkopty okrągłe ( tyle aby zakryły dno blaszki )
Blaszkę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie ułożyć biszkopty.
Twaróg 3 razy zmielić.
Do miski włożyć zmielony twaróg, serki waniliowe, żółtka jajek, ekstrakt oraz budynie a potem wlać mleko i olej i wymieszać.
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Wyłożyć ją na biszkoptach i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na godzinę.
Po upieczeniu sernik wystudzić przy uchylonych drzwiczkach a potem schłodzić i posypać cukrem pudrem.