Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik dyniowy

Sernik z dynią to najpyszniejszy sernik jaki jadłam, jest lekki jak chmurka, bardzo kremowy i słodki. Polecam go wszystkim smakoszom serników i dyni. Puszysty, kremowy sernik z intrygującym dodatkiem dyni i wykończeniem ze śmietanki i glazury brzoskwiniowej.

Jesienią dynia króluje na moim stole. Oprócz zup, nalesników z dynią czy racuchów, bułeczek bardzo chętnie przygotowuje ciasta z dynią w roli głównej. Tym razem padło na sernik i to był strzał w dziesiątką.

Sernik dyniowy

Sernik jest przepyszny, najlepszy jaki jadłam i jaki udało mi się upiec. Sekret tkwi w masie serowej, do której dodane jest mleko skondensowane, śmietana kremowa i oczywiście mus z dyni.

 

Sernik z dynią z glazurą brzoskwiniową

 

Sernik dyniowy

 

SKŁADNIKI:

SPÓD

ciasteczka maślane np. Digestive 1 opakowanie,

1/2 kostki masła

MASA SEROWA

1 szklanki musu z dyni,

1 kg sera zmielonego trzykrotnie,

5 jajek,

2 żółtka,

3/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego,

1/2 szklanki kremówki,

3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej,

1/3 łyżeczki cynamonu,

1 cukier wanilinowy,

ŚMIETANKA NA WIERZCH

200g śmietany 18%,

3 łyżki cukru

GLAZURA BRZOSKWINIOWA

150 g dżemu brzoskwiniowego,

3 łyżki wody

 


PRZYGOTOWANIE:

Najpierw przygotowujemy mus z dyni.

Sernik dyniowy

Dynię oczyszczamy, kroimy w kostkę i pieczemy około godziny (do miękkości dyni) w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po upieczeniu dynię studzimy blenderujemy na gładką masę.Przygotowujemy spód z ciastek. Ciastka kruszymy na "pył".

Sernik dyniowy

Masło rozpuszczamy i dodajemy do ciastek, wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na tortownicę delikatnie wygładzając. Spód pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut. Spód po wyjęciu studzimy. Kolejno przygotowujemy masę serową.

Sernik dyniowy

Do dużej miski wkładamy wszystkie wymienione składniki mieszamy dużą łyżką lub mikserem na wolnych obrotach i wylewamy do formy ze spodem posmarowanej masłem na brzegach.

Sernik dyniowy

Sernik pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni a później zmniejszamy temperaturę do 120 i pieczemy półtorej godziny. Śmietanę mieszamy z cukrem. Po wyjęciu sernik chwilkę studzimy - ewentualnie gdyby wierzch mu się przypiekł to go ścinamy - i smarujemy śmietaną i podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 120 stopni.

Sernik dyniowy

Przygotowujemy glazurą brzoskwiniową. Dżem i wodę wkładamy go garnka i zagotowujemy. Jeszcze gorącą glazurą polewamy zapieczoną śmietaną.

Sernik dyniowy

Sernik studzimy, zdejmujemy poręcz i wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje po 24 godzinach. Brzegi mogą być zapieczone więc można formę wyłożyć papierem do pieczenia lub je ściąć.

 

Sernik dyniowy

 

Sernik można podawać z sosem toffee - zrobionym samodzielnie lub kupionym w sklepie.

 

Sernik dyniowy

 

Taki sos możecie przygotować samodzielnie wg przepisu, który tutaj znajdziecie: https://www.doradcasmaku.pl/przepis/248437/sos-toffee.html

 

Zapraszam Was na kawałeczek mojego serniczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak