Ser biały do wypieków wspaniały
Twaróg, inaczej zwany serem białym, jest otrzymywanym z mleka serem świeżym. W zależności od ilości tłuszczu ma konsystencję od grudkowatej do kremowej (im więcej tłuszczu, tym konsystencja bardziej kremowa). Mozna go jeść zarówno na słodko, jak i na słono. Świetnie smakuje pieczony. Nie należy jednak łączyć twarogu z pomidorem, gdyż kwasy zawarte w tym warzywie łączą się z wapniem z sera, co sprzyja powstawaniu odkładających się w stawach kryształów. Większa ilość owych kryształów wywołuje ostre bóle stawów.
.
Chudy twaróg odznacza się najniższą (spośród białych serów) kalorycznością (w 100 g jest ok. 99 kcal) oraz dużą zawartością białka (w 100 g - ok. 20 g).
Polecam dietetyczny sernik bananowy z żurawiną.
.
Składniki:
500 g chudego twarogu
2 łyżki słodzika w proszku
2 jajka
1 białko
0,5 szklanki jogurtu naturalnego 0%
3 łyżeczki skrobi kukurydzianej
0,5 łyżeczki aromatu bananowego w proszku
0,5 szklanki suszonej żurawiny
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Ser utrzeć z żółtkami, słodzikiem i aromatem. Następnie dodać skrobię i jogurt. Miksować całość przez 5 minut. W tym czasie ubić białka na niezbyt sztywną pianę. Wraz z żurawiną wmieszać ją łyżką do masy serowej. Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia małej tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 45 minut.
Smacznego!