Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Semifredo z musem malinowym

Tysiące kalorii! Ale za to jakich pysznych! :) Coś dla tych, co nie są na żadnej diecie i lubią sprawiać sobie kulinarną rozkosz :)

Semifredo z musem malinowym


Składniki na keksówkę 20x7 cm:

  • 400ml zimnej kremówki
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru (lub ciut więcej, zależy jak kto lubi)

 

Dodatkowo:

  • mrożone maliny (można też świeże, oczywiście) na spód keksówki
  • 2/3 szklanki malin świeżych
  • łyżka cukru pudru
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

 

Najpierw przygotowujemy mus- do blendera wrzucamy umyte maliny, cukier puder i cukier z wanilią, miksujemy.

Na dnie keksówki układamy zamrożone lub świeże maliny.

Żółtka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę.

Kremówkę ubijamy mikserem na sztywno. Łączymy z masą jajeczną.

Przekładamy połowę do keksówki. Następnie wykładamy połowę musu, robiąc łyżką fale. Ponownie kładziemy masę i mus. Wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.

Przed podaniem usuwamy keksówkę (u mnie była to jednorazowa, więc ją przecięłam i wyjęłam semifredo) i układamy deser na podłużnym talerzu lub tacce.

Ozdabiamy wedle uznania (ja udekorowałam je malinami i cukrem pudrem).

Smacznego!

 

Semifredo z musem malinowym

SmakChwili 03.01.2013 21:44
Uwielbiam ...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak