Składniki na keksówkę 20x7 cm:
- 400ml zimnej kremówki
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru (lub ciut więcej, zależy jak kto lubi)
Dodatkowo:
- mrożone maliny (można też świeże, oczywiście) na spód keksówki
- 2/3 szklanki malin świeżych
- łyżka cukru pudru
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Najpierw przygotowujemy mus- do blendera wrzucamy umyte maliny, cukier puder i cukier z wanilią, miksujemy.
Na dnie keksówki układamy zamrożone lub świeże maliny.
Żółtka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę.
Kremówkę ubijamy mikserem na sztywno. Łączymy z masą jajeczną.
Przekładamy połowę do keksówki. Następnie wykładamy połowę musu, robiąc łyżką fale. Ponownie kładziemy masę i mus. Wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.
Przed podaniem usuwamy keksówkę (u mnie była to jednorazowa, więc ją przecięłam i wyjęłam semifredo) i układamy deser na podłużnym talerzu lub tacce.
Ozdabiamy wedle uznania (ja udekorowałam je malinami i cukrem pudrem).
Smacznego!