Schab ze śliwką i morelą w galarecie

Opublikowano: 15.03.2013
Autor: danusia19671
Schab ze śliwką i morelą w galarecie
Pyszny schab w galarecie naszpikowany suszonymi śliwkami i morelami





SKŁADNIKI:

1 kg schab bez kości,

100g śliwki suszone bez pestek,

150 g moreli suszonych

Sól,

0,5 kostki masło,

1 szt cytryna,

pieprz

1,5 szkl wywar mięsny,

3 łyżeczki żelatyna

DEKORACJA

0,5 szt ogórek świeży,

2 liście sałata,

1 szt papryka czerwona świeża,

por liście,

1 gałązka natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Śliwki i morele umyć w ciepłej wodzie, osączyć. Schab opłukać, osuszyć. Zrobić nożem w środku schabu otwór i włożyć morele i  śliwki. Na koniec otwór spiąć wykałaczkami. Schab ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, posypać wiórkami mrożonego masła. Wstawić do piekarnika na 1 godz. w 180 stop, polewając wytwarzającym się sosem. Mięso ostudzić i pokroić w plastry. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, kiedy napęcznieje, dodać do wywaru zagotować mieszając. Następnie wywar ostudzić. Plastry schabu na przemian z cytryną ,ułożyć na półmisku, zalać tężejącą galaretą, udekorować ogórkiem, sałatą, porem, pietruszką i papryką. Wstawić do lodówki.

 

prymat