Schab szpikowany jabłkami

Opublikowano: 17.02.2013
Autor: danusia19671
Schab szpikowany jabłkami
Schab faszerowany jabłkami,soczysty i aromatyczny na niedzielny obiad

Schab szpikowany jabłkami




Składniki:
3 szt jabłka,
1,5 kg schab b/k,
oliwa z oliwek,
2 ząbki czosnek,
sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

 Jabłka umyć, pokroić w grubsze plastry, wydrążyć gniazda nasienne. Czosnek rozetrzeć z solą, natrzeć mięso czosnkiem z solą i pieprzem, odstawić na 2 godz w chłodne miejsce.
Następnie mięso naciąć, tak aby powstały cienkie kieszonki, ale nie przecinać schabu do końca. W każdą kieszonkę schabu powkładać plastry jabłek.
 
Mięso włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, skropić oliwą z oliwek, piec w temp.200 stop.
 
Gotowy schab wyjąc na półmisek i obłożyć pieczonymi jabłkami

prymat