Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatkowe bukiety cz.2

Kolejna propozycja sałatkowego bukietu. Ta sałatka jest z dodatkiem czarnuszki, która świetnie komponuje się właśnie w sałatkach.

Sałatka z nutką czarnuszki

Sałatkowe bukiety cz.2


3 średnie liście sałaty rzymskiej
kilka gałązek roszponki
kilka gałązek świeżej natki pietruszki
kawałek pora ( około 5-6 cm )
1 ogórek małosolny
kilka czarnych oliwek
kilka plasterków czerwonej papryki
5 plasterków kiełbasy szynkowej
3-4 kulki mini mozzarelli
2 szczypty czarnuszki
sos :
3 łyżki oleju
1 łyżka octu winnego
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
zioła włoskie do smaku
cukier do smaku


Składniki na sos umieścić w małym słoiczku, zakręcić zakrętkę i energicznie potrząsając wymieszać je.
Liście sałaty, roszponki, pietruszki i pora umyć i osuszyć np. w suszarce do sałaty.
Ogórka małosolnego przekroić wzdłuż na pół a następnie ukośnie w plasterki.
Pora również pokroić w plasterki pod skosem.
Kulki mozzarelli przekroić na ćwiartki.
Sałatę rzymską, natkę i roszponkę porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu.
Następnie rozłożyć pora, plasterki ogórka, paprykę.
Każdy plasterek kiełbasy złożyć na pół i zwinąć w stożek, ułożyć na talerzu z sałatą.
Potem ułożyć mozzarellę i oliwki, posypać czarnuszką.
Na koniec sałatkę polać przygotowanym sosem.
Podawać po około pięciu minutach.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak