Sałatki ze świeżych warzyw

Jadamy je o każdej porze dnia i roku są lekkie i zdrowe.
Mogą stanowić za równo śniadanie obiad jak i kolację.
Z warzyw możemy przygotować przeróżne wariacje , komponując cieszącą oko gamę kolorystyczną i smakową.
Podawać do nich lekkie sosy na bazie jogurtu naturalnego , świeżych lub suszonych ziół czy też przygotować gęste dipy warzywne , serowe do maczania chrupiącej papryki czy też marchewki.
Jednak należy pamiętać by nie łączyć niektórych składników ze sobą np. pomidora ze świeżym ogórkiem.
Ogórek zawiera enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C zawartą w pomidorach.
Sałatki śniadaniowe możemy przygotować na bazie rukoli czy roszpunki z dodatkiem jajka w koszulce i chrupiącej grzanki. Takie śniadanie to zastrzyk energii na resztę dnia.
Sałatki obiadowe dają nam ogromne pole do popisu. Zaczynając od dodatku grillowanych warzyw , mięs , ryb czy serów.
W lato idealnym rześkim dodatkiem będą świeże owoce.
Truskawki , maliny czy poziomki.
Pomarańcze zaś świetnie komponują się z delikatnym mięsem drobiowym.
Sałaty możemy dobierać na przeróżne sposoby lub użyć gotowej już pakowanej mieszanki i puścić wodze fantazji.
Na kolację propozycja sałatki to świeże warzywa z kabanosem i wiórkami ostrego sera , a w lekkiej wersji warzywa z wędzonym na zimno łososiem , gotowanym jajkiem oraz sosem jogurtowym.
Przykładowe pomysły na sałatki ze świeżych warzyw:
Sałatka szpinakowa z wędzonym łososiem
Składniki:
2 garście szpinaku młodego
1 mała sałata rzymska
250g. pomidorków koktajlowych
200 g sera sałatowego z ziołami
200 g wędzonego łososia
1 łyżka oleju rzepakowego z chili
Przygotowanie:
Szpinak oraz sałatkę umyć , osuszyć. Sałatę porwać na małe kawałki , wymieszać ze szpinakiem i olejem rzepakowym. Rozdzielić na porcję. Pomidorki koktajlowe pokroić w czwórki , ser sałatkowy w kostkę , łososia porwać na małe kawałki. Na każdą porcję sałatki kłaść część sera , pomidorków oraz łososia.
Sałatka z kaczką i sosem chrzanowym z pieprzem.
Składniki:
(Na dwie porcję)
100g mixu sałat z rukolą
20 pomidorków daktylowych
1 czerwona cebula
1 pierś z kaczki
Marynata:
Oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz
Sos chrzanowy:
200 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki chrzanu śmietankowego
1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
Mięso umyć , osuszyć , podzielić na dwie pojedyncze piersi.
Skórę kaczki naciąć na krzyż.
Ząbki czosnku obrać , posiekać drobno.
Mięso przełożyć do miski , zalać oliwą z oliwek.
Posypać czosnkiem oraz oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem.
Odstawić na 3-4 godz do lodówki.
Suchą patelnie rozgrzać , położyć zamarynowane piersi skórą do dołu.
Smażyć 4 min.
Przekręcić pierś na drugą stronę smażyć kolejne 4 min.
zdjąć z patelni , zawinąć szczelnie w folię aluminiową.
Piec 45 min w piekarniku nagrzanym do 150st.
Upieczone piersi pokroić w cienkie plastry.( powinna być lekko różowa i soczysta)
Warzywa umyć , osuszyć.
Cebulę pokroić w piórka.
Składniki na sos połączyć razem.
Na talerzach rozłożyć porcję sałaty , po 10 pomidorków koktajlowych oraz 1/2 piórek cebuli.
Środek polać sosem chrzanowym z pieprzem.
Na sosie ułożyć plastry kaczki.
Sałatka z pomidorów na zdrowie
Składniki:
4 pomidory
4 ząbki czosnku
2 cebule
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju lnianego
1 łyżka octu jabłkowego
sól , pieprz ( można pominąć)
Przygotowanie:
Pomidory umyć ( jeśli są nie sezonowe można sparzyć i obrać ze skórki) pokroić w małą kostkę.
Cebulę obrać pokroić drobno.
Ząbki czosnku obrać , posiekać.
Warzywa połączyć razem z natką pietruszki, wlać olej lniany , oraz ocet jabłkowy.
Sałatkę doprawić wg. smaku solą i pieprzem , dokładnie wymieszać.
Odstawić na 10-15 min.
Przed podaniem ponownie wymieszać.
Sałatka z kawowym filetem
Składniki:
Na 2 porcję sałatki
1 podwójny filet z kurczaka
100g. miksu sałat z rukolą
1 cebula czerwona
10 pomidorków koktajlowych
10 kulek mini mozzarelli
1/2 pęczka natki pietruszki
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz
Marynata:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
100 ml wrzątku
2 łyżki miodu płynnego
1 łyżka posypki drobiowej ( mieszanka suszonych warzyw i ziół)
olej do smażenia
Przygotowanie:
Filet z piersi kurczaka umyć , osuszyć , oczyścić z błonek.
Pokroić w paski.
Składniki marynaty połączyć razem , zalać kurczaka , wymieszać.
Odstawić mięso pod przykryciem do lodówki na całą noc.
Na patelni rozgrzać olej.
Zamarynowane filety usmażyć na rumiano co jakiś czas mieszając.
Cebulę pokroić w piórka.
Sałatę przełożyć do miski , dodać cebulę , natkę pietruszki oraz oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem , wymieszać.
Sałatkę rozdzielić na porcję , ułożyć po 5 pomidorków koktajlowych oraz po tyle samo kulek mozzarelli.
Na wierzch rozłożyć usmażonego kurczaka.
Sałatka z boczkiem i grzankami
Składniki:
1/2 główki sałaty lodowej
1 biała papryka
2 pomidory
2 ogórki małosolne lub kiszone
2 łyżki posiekanego kopru
6 plastrów boczku parzonego z zielonym pieprzem
2 kromki pszennego chleba
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Warzywa umyć osuszyć.
Sałatę porwać , pomidory pokroić w ćwiartki , paprykę i ogórki w plastry.
Warzywa z koprem wymieszać razem. , oprószyć je świeżo zmieloną solą i pieprzem.
Boczek pokroić w cienkie paski , rozgrzać sucha patelnię , smażyć boczek na rumiano.
Ułożyć na sałatce.
Z kromek chleba odkroić skórkę , pokroić w kostkę.
Usmażyć chrupiące grzanki na wytopionym tłuszczu z boczku.
Posypać grzankami sałatkę.
Sałatka ziemniaczana ze szczawiem i wędzonym łososiem
Składniki:
1 kg. młodych ziemniaków
1 pęczek młodych ,małych liści szczawiu
200g. wędzonego łososia
1 czerwona cebula
mieszanka ziół do sałatek
Sos:
1 łyżeczka koncentratu chili
5 łyżek pikantnego ketchupu z czosnkiem i bazylią
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
Dodatkowo rękaw do pieczenia
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie wyszorować , ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Odcedzić , osuszyć.
Ziemniaki pokroić w ćwiartki.
Składnie na sos połączyć dokładnie razem.
Ziemniaki przełożyć do rękawa do pieczenia , dokładnie potrząsnąć by sos pokrył każdą ćwiartkę warzywa , zacisnąć woreczek. Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
Szczaw dokładnie umyć , osuszyć. Cebulę pokroić w piórka. łososia porwać na małe kawałki.
Do miseczek nakładać porcję ziemniaków , liści szczawiu , piórka cebuli oraz łososia.
Całość oprószyć mieszanką ziół.
Sałatka z grillowaną piersią i camembertem
Składniki :
100g. mixu sałat z rukolą
2 ogórki gruntowe
4 rzodkiewki
2 małe naturalne serki camembert każdy po 125g.
1 pojedyncza pierś z kurczaka
Marynata do mięsa:
1 łyżka oleju
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta soli
Sos :
1 łyżeczka pasty chili
4 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżki sos sojowego ciemnego
Przygotowanie:
Składniki na marynatę połączyć razem , natrzeć nią mięso , odstawić do lodówki na 2-3h.
Warzywa umyć , osuszyć , pokroić w plasterki , wymieszać z sałatą.
Rozgrzać grilla/patelnię grillową , ułożyć na niej pierś oraz serki camembert.
Grillować na rumiano z obu stron .
Pierś z kurczaka pokroić w plastry.
Składniki na sos połączyć razem.
Na talerze rozłożyć sałatę , polać sosem.
Na sałatce ułożyć plastry piersi oraz serek camembert.
Sałatka z grillowaną polędwiczką wieprzową , szparagami i gruszką
Składniki:
100g.mixu sałat z botwinką
50g. rukoli
1 twarda gruszka
6 zielonych szparagów
1 polędwiczka wieprzowa ( ok 450g.)
sos solowy ciemny
Marynata do mięsa:
4 łyżki sosu chili
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty łączymy razem , nacieramy mięso , odstawiamy na noc do lodówki.
Sałatę myjemy , osuszamy.
Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końce , blanszujemy 2 min. Odcedzamy , osuszamy.
Gruszkę obieramy za pomocą obieraczki do jarzyn kroimy w cienkie plasterki.
Grill rozgrzewamy , układamy mięso , szparagi oraz plastry gruszki.
Grillujemy ok. 10 min. w połowie czasu przekręcamy składniki.
Na talerzach rozkładamy sałatę z rukolą , polewamy sosem sojowym.
Polędwiczkę kroimy w plastry układamy na sałacie wraz ze szparagami i plasterkami gruszki.
Sałatka z jarmużu z rukolą , pieczoną piersią kurczaka i jajkiem podana z sosem jogurtowo-pieprzowym
Składniki:
200g. świeżego jarmużu
100g. świeżej rukoli
1 ogórek gruntowy
3 jajka ugotowane na twardo
1 podwójna pierś z kurczaka
Marynata do mięsa:
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki soli
Sos jogurtowo-pieprzowy:
200ml. jogurtu naturalnego
1 łyżka pieprzu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
szczypta soli
Przygotowanie:
Pierś kurczaka myjemy , osuszamy , oczyszczamy z błonek.
Składniki na marynatę łączymy , nacieramy mięso , odstawiamy na 3-4 h. do lodówki.
Po tym czasie układamy w naczyniu żaroodpornym , pieczemy 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Jarmuż kroimy na mniejsze kawałki , myjemy wraz z rukolą , osuszamy.Rozkładamy na talerze.
Składniki na sos łączymy razem , polewamy sałatki.
Jajka obieramy, kroimy w czwórki.
Ogórka obieramy , kroimy w plastry.
Upieczoną pierś kroimy w plastry.
Na sałatce układamy , plastry kurczaka , plasterki ogórka oraz ćwiartki jajka.
Sałatka z pieczoną piersią kurczaka i truskawkami
Składniki:
Na 4 porcję:
4 duże górne liście sałaty lodowej
4 liście sałaty masłowej
4 garście rukoli
4 duże truskawki
sos sojowy ciemny
200g. długo dojrzewającego sera cheddar w kawałku
1 podwójna pierś z kurczaka
Marynata:
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka suszonego lubczyku
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonej papryki jalapeno
szczypta soli
Przygotowanie:
Piersi umyć , osuszyć , oczyścić z błonek.
Składniki marynaty połączyć razem , natrzeć mięso , odstawić pod przykryciem na 3-4 h. do lodówki.
Po tym czasie pierś przełożyć do naczynia żaroodpornego , piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Upieczoną pierś pokroić w cienkie plastry.
Truskawki umyć , osuszyć , usunąć szypułki także pokroić w cienkie plasterki.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W każdy liść sałaty lodowej włożyć garść rukoli oraz porwany liść sałaty masłowej.
Na wierzch ułożyć plastry kurczaka oraz truskawki.
Sałatkę polać sosem sojowym oraz posypać tartym serem cheddar.
Sałatka z grillowaną polędwiczką wieprzową i ciecierzycą
Składniki:
( Na dwie porcję)
1 średnia polędwiczka wieprzowa ok. 400g.
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka oliwy z oliwek
2 duże górne liście sałaty lodowej na miseczki
2 garście rukoli
6 pomidorków koktajlowych
100g. ugotowanej ciecierzycy
listki świeżej bazylii
sos sojowy ciemny
Przygotowanie:
Polędwiczkę umyć , oczyścić z błonek.
Pokroić w cienkie 0,5 cm plasterki.
Oliwę wymieszać z solą i pieprzem , natrzeć mięso.
Rozgrzać patelnie grillową lub grilla elektrycznego/węglowego , smażyć plasterki polędwiczki po 1-2min. z każdej strony.
W miseczki z liści sałaty wkładać po garści rukoli , posypać ciecierzycą oraz ułożyć plastry polędwiczki.
Do każdej sałatki dodać po 3 umyte pomidorki koktajlowe oraz listki bazylii.
Sałatki polać sosem sojowym.