Sałatka "Rybka"
Składniki:
- 300g pieczarek
- 3 marchewki
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- ½ puszki fasoli czerwonej
- 3 jajka
- 100g sera żółtego
- 1/2 Opakowania mixu sałat
- 3-4 łyżki majonezu
- Sól, pieprz do smaku
Dekoracja:
- 2-3 marchewki
- 2 oliwki czarne
- Sałata do dekoracji
Marchewki obieramy i gotujemy. Studzimy. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i oddzielamy żółtka od białek.
Białka ścieramy na tarce.
Ser żółty również ścieramy.
Pieczarki czyścimy i podduszamy na patelni (można skroić jedną cebulę). Doprawiamy do smaku.
Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy.
Do miski wkładamy pieczarki, marchewkę startą, ser, fasolę, kukurydzę, pokrojone drobno żółtka, mix sałat, mieszamy. Łączymy z majonezem i doprawiamy wedle uznania.
Na talerzu układamy po kilka listków sałaty na ogon i płetwy. Na środku wykładamy sałatkę, formując z niej tułów ryby. Mordkę pokrywamy startym białkiem, a tułów- cieniutko pokrojoną surową marchewką. Z oliwki robimy oczy, do środka wkładamy ciut białka.
Usta także robimy z kawałka marchewki.