Caprese to rodzaj sałatki pochodzącej z regionu Kampania w południowych Włoszech. Przyrządza ją się z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli przełożonych na przemian, polanych sosem z oliwy z oliwek, posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych liśćmi bazylii. Ma ona odzwierciedlać włoską flagę.
sałatka capreze 1

Składniki:
- 4 szt. pomidory,
- 1 szt ser mozzarella,
- do smaku peprz kolorowy,
- 4 łyżki SOS BAZYLIOWY
Pomidory pokroić w plastry, ułożyć na dużym talerzu, ser mozzarella przekroić na pół i pokroić w plasterki, ułożyć na pomidorach, posypać pieprzem kolorowym, polać sosem bazyliowym zrobionym wg przepisu :
Sos bazyliowy
Składniki:
- 20 liści bazylia świeża,
- 3 łyżki oliwa z oliwek,
- do smaku sól pieprz kolorowy,
- szczypta czosnek granulowany,
- 1/2 łyżeczki cytryna
Do wysokiego naczynia wlać oliwę i liście bazylii, zmiksować blenderem, doprawić solą pieprzem, czosnkiem i odrobiną cytryny, jeszcze raz zmiksować. Doskonały do sałatki capreze.
sałatka capreze 2
Składniki:
- 2 szt pomidor,
- 1 szt mozzarella,
- 2 łyżki oliwa z oliwek,
- do smaku sól pieprz kolorowy,
- 2 łyżki cebulka krojona
Pomidory i ser mozzarella pokroić w plastry, ułożyć naprzemiennie na talerzu, posypać krojoną cebulką, doprawić solą i pieprzem kolorowym, polać 2 łyżkami oliwy z oliwek. Ozdobić świeżą bazylią.
sałatka capreze 3
Składniki:
- 2 szt. pomidor,
- 1 op. ser mozarella,
- do smaku bazylia świeża i suszona,
- do smaku sól peprz,
- do smaku oliwa z oliwek,
- do smaku ocet balsamiczny
Pomidory pokroic w plasterki, mozzarellę przeciąć na pół i pokroić w plasterki- ułożyć na pomidorach, posypać bazylią świeżą i suszoną. Z octu, oliwy i soli zrobić sos, posypac zmielonym pieprzem, schłodzić w lodówce.