Sałatka Capreze na trzy sposoby

Opublikowano: 21.06.2011
Autor: Jolanta_P-S
Sałatka Capreze na trzy sposoby
Caprese to rodzaj sałatki pochodzącej z regionu Kampania w południowych Włoszech. Przyrządza ją się z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli przełożonych na przemian, polanych sosem z oliwy z oliwek, posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych liśćmi bazylii. Ma ona odzwierciedlać włoską flagę.

 

Sałatka Capreze na trzy sposobySałatka Capreze na trzy sposobySałatka Capreze na trzy sposoby

Caprese to rodzaj sałatki pochodzącej z regionu Kampania w południowych Włoszech. Przyrządza ją się z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli przełożonych na przemian, polanych sosem z oliwy z oliwek, posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych liśćmi bazylii. Ma ona odzwierciedlać włoską flagę.

sałatka capreze 1

Składniki:
  • 4 szt. pomidory,
  • 1 szt ser mozzarella,
  • do smaku peprz kolorowy,
  • 4 łyżki SOS BAZYLIOWY

Pomidory pokroić w plastry, ułożyć na dużym talerzu, ser mozzarella przekroić na pół i pokroić w plasterki, ułożyć na pomidorach, posypać pieprzem kolorowym, polać sosem bazyliowym zrobionym wg przepisu :

Sos bazyliowy

Sałatka Capreze na trzy sposoby
Składniki:

  • 20 liści bazylia świeża,
  • 3 łyżki oliwa z oliwek,
  • do smaku sól pieprz kolorowy,
  • szczypta czosnek granulowany,
  • 1/2 łyżeczki cytryna

Do wysokiego naczynia wlać oliwę i liście bazylii, zmiksować blenderem, doprawić solą pieprzem, czosnkiem i odrobiną cytryny, jeszcze raz zmiksować. Doskonały do sałatki capreze. 

sałatka capreze 2

Sałatka Capreze na trzy sposoby

Składniki:

  • 2 szt pomidor,
  • 1 szt mozzarella,
  • 2 łyżki oliwa z oliwek,
  • do smaku sól pieprz kolorowy,
  • 2 łyżki cebulka krojona

Pomidory i ser mozzarella pokroić w plastry, ułożyć naprzemiennie na talerzu, posypać krojoną cebulką, doprawić solą i pieprzem kolorowym, polać 2 łyżkami oliwy z oliwek. Ozdobić świeżą bazylią.

sałatka capreze 3

Sałatka Capreze na trzy sposoby

Składniki:
  • 2 szt. pomidor,
  • 1 op. ser mozarella,
  • do smaku bazylia świeża i suszona,
  • do smaku sól peprz,
  • do smaku oliwa z oliwek,
  • do smaku ocet balsamiczny

Pomidory pokroic w plasterki, mozzarellę przeciąć na pół i pokroić w plasterki- ułożyć na pomidorach, posypać bazylią świeżą i suszoną. Z octu, oliwy i soli zrobić sos, posypac zmielonym pieprzem, schłodzić w lodówce.

 

prymat