Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałata - samo zdrowie! Nic, tylko jeść!

Sałata jest powszechnie stosowana w sałatkach, hamburgerach i kanapkach. Zielony kolor zawdzięcza chlorofilowi, który pomaga przy infekcjach i ma działanie bakteriobójcze. Można jeść ją samą albo z różnego rodzaju dodatkami.

Sałata jest bardzo zdrowa i smaczna. Zielony kolor zawdzięcza chlorofilowi, który pomaga przy infekcjach i ma działanie bakteriobójcze. Można jeść ją samą albo z różnego rodzaju dodatkami. Nieważne, którą lubimy spożywanie jej zapewni nam pożądaną dawkę witamin.

Sałata - samo zdrowie! Nic, tylko jeść!

 

Jej rodzajów jest dużo, poniżej przedstawiam kilka z nich:

CYKORIA - blada i krucha ale za to bogata w witaminy A i C. Jest źródłem manganu,żelaza, potasu i fosforu. Zawiera także beta-karoten. Ma lekko gorzkawy smak. Idealnie pasuje do orzechów, owoców morza a także cytrusów.


ENDYWIA - dekoracyjna, ma ostry smak. Zewnętrzne zielone liście są twarde i gorzkie, a środkowe białe, są łagodne. Świetnie komponuje się z ostrymi serami, grzankami oraz orzechami.


KARBOWANA - bardzo dekoracyjna o lekko orzechowym smaku.


LODOWA - jest chrupiąca, jasnozielona o łagodnym smaku. Nadaje się do każdej sałatki i kanapki.


MASŁOWA - najpopularniejsza z sałat w naszym kraju. Jest miękka i ma delikatny smak. Fajnie pasuje z różnego rodzaju sosami i warzywami. Zawiera witaminy A, C oraz PP.

 

RADICCHIO - włoska odmiana cykorii. Jest bordowa, krucha i ma w sobie goryczkę, jej głąb nie nadaje się do jedzenia.


ROSZPONKA - kolejna o lekko orzechowym smaku. Ma witaminy z grupy B, jest idealnym źródłem beta-karotenu. Zawiera bardzo dużo potasu. Można ją nawet dusić.


RUKIEW WODNA - bardzo zdrowa o lekko pieprzowym smaku. Zawiera witaminy, A, B1, C, D, E oraz K. Wzmacnia i oczyszcza krew, pobudza trawienie. Polecana jest do zup, sałatek czy makaronów.


RUKOLA - ma orzechowy posmak. Jest świetnym źródłem kwasu foliowego oraz witaminy A,C i K. Jest lekkostrawna i ma właściwości przeciwutleniające.


RZYMSKA - ma długie chrupiące liście, świetnie pasuje do serów pleśniowych i orzechów. Zawiera takie witaminy jak C,PP oraz witaminy z grupy B. Jest bogata w żelazo, potas, fosfor oraz wapń.

 

Sałata - samo zdrowie! Nic, tylko jeść!

Korzyści zdrowotne:

  • jest niskokaloryczna, w 100 g jest zaledwie 15 kalorii;
  • oczyszcza organizm z toksyn;
  • zawiera błonnik który poprawia trawienie;
  • ma niski indeks glikemiczny - 15;
  • jest bogatym źródłem witaminy A, C, E, K oraz witamin z grupy B;
  • zawiera w sobie minerały takie jak: żelazo, magnez, wapń i fosfor;
  • obniża poziom cukru i złego cholesterolu;
  • przeciwdziała zaparciom;
  • ma także właściwości przeciwnowotworowe;
  • zawiera przeciwutleniacze takie lak: luteina i zeaksantyna;
  • ma w sobie kwas foliowy;
  • łagodzi zaburzenia snu.



Sałatka z tuńczykiem i brokułami

Sałata - samo zdrowie! Nic, tylko jeść!

Składniki:

  • sałata karbowana - 1 sztuka
  • tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka
  • brokuł - 250 gram
  • pomidorki cherry - 12 sztuk
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • oliwki czarne
  • jogurt grecki - 200 gram
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy
  • czarnuszka


Sałatę umyć, osuszyć po czym rozłożyć na talerzach. Brokuł podzielić na różyczki, opłukać i wrzucić na wrzącą wodę, następnie gotować 2-3 minuty, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Paprykę i pomidorki pokroić na kawałki. Jogurt typu greckiego doprawić do smaku solą i pieprzem. Na sałacie układać paprykę, pomidorki, oliwki, brokuły oraz tuńczyka. Całość polać jogurtem, po czym posypać czarnuszką i oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.


Sałatka z gotowanym kurczakiem

Sałata - samo zdrowie! Nic, tylko jeść!

Składniki:

  • nóżki z kurczaka - 2 sztuki
  • bulion
  • mix sałat - 1 opakowanie
  • pomidorki cherry - 10 sztuk
  • ogórki konserwowe - 2 sztuki
  • papryka czerwona -1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • szczypiorek - 0,5 pęczka
  • jogurt naturalny - 200 gram
  • sól
  • pieprz kolorowy


Nóżki z kurczaka ugotować w bulionie, ostudzić i pokroić na kawałki. Mix sałat umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzach. Paprykę, ogórki oraz cebulę pokroić w paski, pomidorki przekroić na pół. Jogurt naturalny doprawić solą i pieprzem. Na sałacie układać paprykę, ogórki, cebulę, pomidorki oraz gotowanego kurczaka. Całość polać jogurtem naturalnym, po czym posypać pokrojonym szczypiorkiem i oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem (opcjonalne).


Letnia sałatka

Sałata - samo zdrowie! Nic, tylko jeść!

Składniki:

  • sałata rzymska - 1 sztuka
  • rukola - 50 gram
  • awokado - 1 sztuka
  • ogórek gruntowy - 2 sztuki
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • słonecznik łuskany - 1 łyżeczka
  • pestki dyni - 1 łyżeczka
  • siemię lniane - 1 łyżeczka
  • sezam - 1 łyżeczka
  • sos do sałatek


Ogórka oraz awokado obrać. Sałatę rzymską i rukolę umyć po czym osuszyć. Paprykę, cebulę, ogórka oraz awokado pokroić. Na talerzach układać kolejno: sałatę, rukolę, ogórki, paprykę, awokado i cebulę. Pestki dyni, sezam, słonecznik oraz siemię lniane wsypać do naczynia, wymieszać po czym posypać sałatkę. Całość polać dowolnym sosem sałatkowym.

Domowy burger

Sałata - samo zdrowie! Nic, tylko jeść!

Składniki:

Kotlety

  • mięso mielone wołowe - 500 gram
  • sól
  • pieprz
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek - 1 ząbek 



Sos

  • keczup - 3 łyżki
  • majonez - 1 łyżka
  • jogurt naturalny - 3 łyżki
  • pieprz 



Dodatki

  • bułki - 4 sztuki
  • pomidor - 1 sztuka
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • ogórki konserwowe - 2 sztuki
  • sałata karbowana - 4 liście
  • ser żółty - 4 plasterki


Przygotowanie kotletów:
Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso mielone doprawić solą, pieprzem, dodać posiekaną cebulę i czosnek, wszystko razem dobrze wymieszać. Odstawić na ok 1 godzinę. Następnie uformować 4 płaskie kotlety i grillować przez 3-4 minuty z każdej strony.
Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przygotowanie burgerów:
Bułki przekroić na pół i podpiec przez moment na grillu. Spód bułki posmarować przygotowanym wcześniej sosem, po czym kolejno układać: liść sałaty, kotlet, ser żółty, pokrojone w plasterki: pomidor, ogórek oraz czerwona cebula. Całość przykryć posmarowaną sosem drugą połówką bułki.

.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak